• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Modrzew Europejski - Shakan
#6
dzięki za pozytywną opinię i podpowiedzi Big Grin michale masz może jakieś fotki do zobrazowania tego jak przycinasz modrzewie bo nie bardzo sobie to mogę wyobrazić jak pozostawienie górnych pąków wpłynie na kształt gałęzi, jak dotąd to pozostawiałem te boczne usuwając dolne i górne :wink: co do donicy to raczej pozostanę przy swojej myśli , zresztą się zobaczy przy następnym przesadzeniu ale to dopiero za sezon lub dwa, muszę trochę rozbudować koronę i pozwolić zregenerować się korzeniom po i tak drastycznej redukcji przy przesadzeniu do ceramicznej donicy. jak będę miał kilka ciekawych donic to pewnie to z wami jeszcze przedyskutuję Smile
przemku co do frontu to faktycznie zdjęcie tyłu drzewa może sprawiać złudzenie że mógł by z tej strony być front ale to tylko złudzenie bo biorąc go do ręki na pewno byś się na ten front nie zdecydował ( może uda się to przedyskutować przy okazji zbliżających się targów w Lublinie jak będziesz ) . pierwszym powodem jest to że obecny front ma ciekawszy przebieg pnia, tam gdzie jest ten mały jin planuję zrobić lekkie shari dla podkreślenia dramatyzmu. kolejnym powodem jest układ gałęzi który najlepiej pasuje z obecnej strony, no i gałąź która została wykorzystana na wierzchołek z obecnego frontu ładnie kłania się do obserwatora dzięki czemu całość korony ma spora głębię. fakt że długości gałęzi nie są jeszcze odpowiednie no ale układałem z tego co było, jak gałęzie się rozbudują po kilku sezonach można będzie pomyśleć nad radykalnymi zmianami. to samo się tyczy tej najniższej lewej gałęzi , na razie została ale pewnie z biegiem czasu wyleci
Sebastian Żydek
fb <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.facebook.com/sabamiki.bonsai">https://www.facebook.com/sabamiki.bonsai</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://bonsaisabamiki.freehost.pl">http://bonsaisabamiki.freehost.pl</a><!-- m -->
  Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości