• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sosna pierwsze formowanie
Hej Big Grin
Nabyłem dziś pierwszą sosenkę, kupiona w szkółce.Nie zabiorę jej na tegoroczne warsztaty bo postanowiełm, że pierwsze formowanie na warsztatach będzie na innym materiale. Ale bardzo chciałbym spróbować swoich sił w domu.
Po raz pierwszy będę formował sosnę i proszę o podpowiedzi w związku z tym drzewkiem ( wybór najlepszego frontu, ewentualnie co wyciąć )
Dzewko od sadzonki jest prowadzone w doniczce tzn.od 6-7 lat.
Pień jest mocno wygięty, wg. mnie to byłby dobry front -->                        
Nie ukrywam, że nie mam pomysłu jakby miało wyglądać inaczej, tzn. drzewo ma już raczej wytyczoną ścieżke jak powinno być formowane, no ale może ktoś z Was podusnie mi jakiś ciekawszy pomysł
Wydaje mi się, że taki kierunek dla tej sosenki będzie najlepszy, w dużej mierze jest już ukształtowana w tym kierunku...        
Podane przeze mnie warianty różnią się ruchem pnia ( pierwszy jest bardziej dynamiczny), różnią się również tym, że pierwszy jest pozbawiony pierwszej gałęzi po lewej stronie, która to w moim drzewku jest teraz gałęzią główną i waham się czy ją wyciąć..bez niej będzie chyba brakowało balansu, wizualnego wyważenia drzewka.
A może by tak zupełnie coś innego z niej ukręcić ?
Bo materiał chyba nie jest zły ?
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości