06-22-2011, 03:31 PM
No nic, odpowiedzi raczej nie będzie.
W między czasie dowiedziałem się /stąd/, że:
Generalnie wszystkie hormony (bioregulatory) zostały wycofane z obrotu ogólnodostępnego (info z marketowego działu ogrodniczego). Tak więc kupiłem Asahi SL (biostymulator) i na razie zastosowałem raz. Nie zaszkodzi. Przy okazji dowiedziałem się, że bioregulator to nie to samo co biostymulator
W między czasie dowiedziałem się /stąd/, że:
Cytat:Zgodnie z Polskim Prawem dopuszczenie do obrotu biostymulatorów reguluje USTAWA z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (Dz. U. z dnia 27 stycznia 2004 r.). Ustawa jednoznacznie zalicza biostymulatory i regulatory wzrostu do środków ochrony roślin:
"Środki ochrony roślin - substancje aktywne lub preparaty zawierające jedną lub więcej substancji aktywnych, w postaci dostarczonej użytkownikowi, przeznaczone do:
1) ochrony roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów przed organizmami szkodliwymi lub zapobiegania występowaniu tych organizmów,
2) wpływania na procesy życiowe roślin w inny sposób niż składnik pokarmowy, w tym regulator wzrostu,
3) zabezpieczenia produktów roślinnych, jeżeli te substancje lub preparaty nie są objęte odrębnymi przepisami,
4) niszczenia niepożądanych roślin,
5) niszczenia części roślin lub hamowania, lub zapobiegania niepożądanemu wzrostowi roślin"
Zgodnie z wymogami Ustawy w Polsce (stan na dzień 30 września 2005) jest zarejestrowanych 64 preparaty zakwalifikowanych jako regulatory rozwoju roślin. Z tego tylko 4 preparaty nie będące hormonami roślinnymi lub retardantami. (...)
Generalnie wszystkie hormony (bioregulatory) zostały wycofane z obrotu ogólnodostępnego (info z marketowego działu ogrodniczego). Tak więc kupiłem Asahi SL (biostymulator) i na razie zastosowałem raz. Nie zaszkodzi. Przy okazji dowiedziałem się, że bioregulator to nie to samo co biostymulator