05-06-2013, 09:47 PM
Michał Malawski napisał(a):michalk napisał(a):A kto może organizować takie narodowe wystawy? Są jakieś formalne prawa czy ograniczenia. Tak ze zwykłej ciekawości pytam. I przepraszam za off topic
Formalne prawa i ograniczenia - BRAK
W sferze zwykłej ludzkiej uczciwości jest po prostu zagrywka poniżej pasa :oops:
Polska Asocjacja Bonsai jest w naszym kraju organizacją zrzeszającą kluby oraz osoby zajmujące się sztuką Bonsai. Reprezentuje Polskę na arenie międzynarodowej jako członek EBA (statut http://www.bonsaiforum.pl/statut-stowarz...14066.html). Na całym świecie jest tak, że imprezy rangi Narodowej organizują stowarzyszenia czy też związki posiadające osobowość prawną umocowane dodatkowo jako przedstawiciele kraju. Takim właśnie przedstawicielem kraju jest Polska Asocjacja Bonsai. Na koniec zadam pytanie. Widziałeś kiedyś np. w Czechach wystawę Bonsai nazwaną NARODOWĄ organizowaną przez ZDENKA SMETANĘ w MLADYCH BUKACH, a nie przez Czeską Bonsaiową Asocjację ?
Nie wiem czy pytanie o Czechy było do mnie, ale odpowiem - nie widziałem, bo na żadnej wystawie w Czechach nie bylem

A jak sam napisałeś - formalnie brak praw i ograniczeń, więc każdy może nazywać swoją wystawę Narodowa czy Krajowa. I tyle w temacie.
Ps. Może moderator mógłby te off topic posty wyciągnąć i wrzucić jako oddzielny temat
Michał Karwowski