• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fikus
Panie Ołdachowski co Pan taki nerwowy. Obraża się Pan, że nazwałem PANA kolegą?
Nie znam Pana z dokonań ogrodniczych i praktyki w tym zawodzie więc mniemam, że to co Pan
Panie Ołdachowski tutaj wypisuje wynika z wieloletniej praktyki uprawy fikusów benjamina na skalę przemysłową. Bo jeżeli nie, to z czego? Z internetu?
A co to są Panie Ołdachowski te INTERNODY. Przyznam się, że starałem się zgłębić temat ale w drukowanej literaturze nic nie znalazłem a w internecie wszystkie drogi prowadzą na strony i fora konopne. Gratuluję źródła wiedzy. Może jednak lepiej było użyć określenia "międzywęźla"
Cytat:Sam defoliuję wszystkie swoje fikusy, łącznie z trzema rodzajami benjaminów
Pisze Pan tutaj prawdopodobnie o ODMIANACH? Bo rodzaju Benjamin w systematyce roślin nie ma.
Cytat:Defoliacja nie polega jednak na wyeliminowaniu internodów wraz z pąkami aż do samego pnia, a na usunięciu samych liści.
Defoliacja roślin polega na usunięciu liści w różny sposób czasami nawet z całymi gałęziami.
Cytat:Nie mam zamiaru nikogo przekonywać do moich "tez". Moim zamiarem jest jedynie ostrzec przed zbyt odważnymi zabiegami z tym gatunkiem.
Dziękuję Mistrzu za ostrzeżenie.
Włodzimierz Pietraszko
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.bonsai.pl">www.bonsai.pl</a><!-- w -->
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości