• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
świerzynka- sosna
Taaaaak.
Dziękuję Wam za zajęcie stanowiska w sprawie mojej świerzynki.
Niezaprzeczalnie macie rację.
Odpowiadając po kolei. Bolas masz całkowitą rację. Całkowity brak ruchu na pniu. Tak jak pisałem roślinka rosła sobie całkiem normalnie jak to sosna i gdyby nie mały zakręt życiowy (strata wierzchołka) dzisiaj pod tą sosenką zbierałbym grzyby Tongue . Jego funkcję przejęły gałęzie pierwszego rzędu (konkretnie dwie sztuki) z których wyższą obciąłem. Stąd kolano i zgrubienie w tym miejscu. Pewnie w przyszłości ściągnę troszkę kory i podrzeźbie ten fragment. No i to co w tej roślinie najtrudniejsze. pierwsze trzy gałęzie (widać to z góry). Rosną po zewnętrznej wszystkie trzy tak na oko co 4-5 cm. Tak więc wychodzi 15 cm , 3 gałęzie z jednej strony. Pomimo założenia rafi nie udało się uzyskać wymaganego ruchu pnia. Może zilustruje to foto
[Obrazek: 125_100_9837_1.jpg]
Może w przyszłości przy dobrej kondycji rośliny pozwolę sobie na zdecydowane ruchy np: nadłamania i EKSTREMALNE zakrętasy. Na razie dla dobra sosenki zostanie tak przez rok.
Najbliżej mojej wizji tego co chcę uczynić jest wog, choć bez tej chmurki po prawej stronie. To jest naturalny jin i nic tu nie wyskrobiemy.
Muszę powiedzieć , że rolqa mnie wyczuł z kilometra :oops: . Przyznaję się bez bicia: ta roślina była jako dodatek do celu mojej wyprawy.
Jej formowanie zostało potraktowane jako próba rozwiązania problemu tych trzech gałęzi i jak to wyszło zobaczymy za kilka lat. Jednak nie mam wyrzutów sumienia przez to że pobrałem słaby materiał z przyrody. Rosła na nasypie kolejowym i wcześniej czy później ktoś by ją z tego nasypu wywalił (prawdopodobnie pracownicy kolei).
Teraz jestem na etapie opatrzenia i oswojenia się z moim nowym nabytkiem. Faktycznie przy przesadzaniu zmienię kont nasadzenie lekko w prawo i przeformuję troszkę koronę tak jak pokazaliście na virtach. Dalsze relacje z postępu prac nad tym konkretnym egzemplarzem dopiero za kilka lat
Chciałem powiedzieć jeszcze iż nabyłem już w sklepie odpowiednie tło i następne foty będą na czarnym tle.
Krzysztof Tomaszewski
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości