05-05-2012, 11:42 AM
Nie rozumiem skąd i dlaczego autor tego postu ma taką chorobliwą fobię w stosunku do mojej osoby, szczególnie iż nie mieliśmy okazji do spotkania i wymiany poglądów. To, że używam na forum zwrotu Pan / Pani wynika z szacunku do adwersarzy ponieważ tak mnie wychowano. Jeżeli Pana to razi mogę w naszych relacjach używać innego zwrotu ale sądzę, że również w tym przypadku byłby Pan bardzo niezadowolony.
Wracając do meritum sprawy czyli jałowca . Moja ocena Pańskiej pracy w skali ustalonej przez EBA, BCI i WBA jest taka ( skala od 1 do 10 pkt.):
Drutowanie 2 pkt. – bardzo słabe i wymaga jeszcze dużo pracy i nauki.
Ułożenie gałęzi 4 pkt. – niechlujne szczególnie w przypadku „drobnicy”.
Szanse na przeżycie rośliny 3 pkt. – niewielkie ponieważ usunięto zbyt dużo młodych przyrostów ( ten gatunek jest na takie działanie szczególnie wrażliwy) oraz zastosowano podłoże o zbyt dużej granulacji co będzie powodować jego szybkie przesychanie).
Ekspozycja nebari 1 pkt. – brak jakiejkolwiek ekspozycji, Nebari zasłonięte gruzem kamiennym.
Wybór strony frontowej 8 pkt. – poprawny.
Wrażenie estetyczne 2 pkt. – bardzo słabe.
Średnia ocena wynosi 3.0 więc jest słaba.
Na tym kończę moje wystąpienie w tym temacie. Jeżeli ma Pan jakieś obiekcje do mojej oceny proszę o kontakt osobisty tel 71 3681193.
Włodzimierz Pietraszko / Międzynarodowy Instruktor BCI, Międzynarodowy Sędzia EBA.
Wracając do meritum sprawy czyli jałowca . Moja ocena Pańskiej pracy w skali ustalonej przez EBA, BCI i WBA jest taka ( skala od 1 do 10 pkt.):
Drutowanie 2 pkt. – bardzo słabe i wymaga jeszcze dużo pracy i nauki.
Ułożenie gałęzi 4 pkt. – niechlujne szczególnie w przypadku „drobnicy”.
Szanse na przeżycie rośliny 3 pkt. – niewielkie ponieważ usunięto zbyt dużo młodych przyrostów ( ten gatunek jest na takie działanie szczególnie wrażliwy) oraz zastosowano podłoże o zbyt dużej granulacji co będzie powodować jego szybkie przesychanie).
Ekspozycja nebari 1 pkt. – brak jakiejkolwiek ekspozycji, Nebari zasłonięte gruzem kamiennym.
Wybór strony frontowej 8 pkt. – poprawny.
Wrażenie estetyczne 2 pkt. – bardzo słabe.
Średnia ocena wynosi 3.0 więc jest słaba.
Na tym kończę moje wystąpienie w tym temacie. Jeżeli ma Pan jakieś obiekcje do mojej oceny proszę o kontakt osobisty tel 71 3681193.
Włodzimierz Pietraszko / Międzynarodowy Instruktor BCI, Międzynarodowy Sędzia EBA.
Włodzimierz Pietraszko
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.bonsai.pl">www.bonsai.pl</a><!-- w -->
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.bonsai.pl">www.bonsai.pl</a><!-- w -->