• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jodła koreańska - normalnie bym nie spojrzał, ale... [FOTO]
hej, temat poruszyłem też na innych forach, ale w końcu każde z nich to osobny byt czasem łączący tych samych ludzi. Ale do rzeczy Wink

Próbowałem poszukać informacji na temat jodły koreańskiej a'propos bonsai i znikomość tematów nasuwa przypuszczenie, że nie jest to często wykorzystywany gatunek z powodu bardzo powolnego wzrostu, ALE... normalnie nie myślałbym nad znalezionym okazikiem, tyle, że bardzo mnie zainteresował ogólny pokrój drzewka.

Pień u nasady ~5cm średnicy przy wzroście ~50cm i dość gęsto umieszczonych gałęziach. Do tego chyba ciekawe zadatki na dobre nebari. Co prawda sam czubeczek jest łysy jak kolano, ale myślałem go skrócić jakimś jin.

Na myśl przychodzi mi forma shakan z wierzchołkiem wygiętym w kontrze do pochylenia. Jak myślicie, warto brać się za tę jodełkę? Smile

[Obrazek: caloscm.th.jpg]
[Obrazek: pien.th.jpg]
[Obrazek: goraf.th.jpg]
[Obrazek: pienblisko.th.jpg]
[Obrazek: nebari01.th.jpg]

[Obrazek: caloscvirt.th.jpg]
  Odpowiedz
Przemyśl formę prostą tym bardziej że pieniek jest solidny. Pochylenie będzie wymagało użycia drutu a kora na tym gatunku jest bardzo delikatna więc mogą zostać rany trudne do ukrycia.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Hej
Moim zdaniem trochę szkoda tej rośliny. Ten gatunek strasznie ciężko znosi formowanie i tak jak napisałeś bardzo wolno się zagęszcza. Bolek też ma rację jeżeli chodzi o wrażliwą na ucisk drutu korę. Kora łatwo pęka. Moje zdanie - inny gatunek byłby lepszy.

michu
  Odpowiedz
dzięki za sugestie, chyba faktycznie szkoda go - odpuszczam Smile
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości