• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proporcje mieszanki ziemi
Może ktoś poda jasno i zrozumiale czy można stosować Akadamę z inną ziemią - w jakich proporcjach do jakich gatunków. Interesuje mnie wiąz, ligustr, carmona. tabela dla laika nie jest zbyt zrozumiała.
  Odpowiedz
http://www.bonsai.pl/gleba.html
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Oczywiście ze można, tylko po co? Nie wiem co masz na myśli pisząc "inna ziemia" jeśli taką zwykła ogrodnicza to to trochę bez sensu. Cała rzesza ludzi zachwyca się i wychwala akadamę pod niebiosa a osoba która nie wie za bardzo o co chodzi myśli że akadama jest super - hiper podłożem z setkami mikroelementów i innych witaminek (istny nawóz). Tyle że to nie do końca prawda, owszem jest super ale jest zupełnie jałowa i ma obojętne pH. Więc jaki jest sens mieszania jej z ziemią? Skuteczność akadamy zawdzięczamy temu że absorbuje wodę wraz ze składnikami mineralnymi i ją oddaje, Drugą równie ważną cecha jest jej budowa, jak pewnie wiesz akadama to nic innego jak małe kawałki glinki o nieregularnym kształcie, niby nic niezwykłego ale właśnie dzięki takiej strukturze do podłoża dostaje się powietrze. Papu + 100% wilgotności między cząstkami akadamy = dobry wzrost korzeni.

Sporo razy widziałem że ludzie dają np 2-3 części ziemi i 1 część adadamy, argumentując to tym że nie stać ich na więcej. Więc jeśli adadama jest dla ciebie za droga czy z innych powodów trudno dostępna to ją olej i poszukaj zamienników czy też innej alternatywy na japoński monopol.

Mieszanki glebowe pod bonsai to temat rzeka a poglądów na ten temat tyle co mieszanek. Nie wiesz czy dany gatunek lubi dane pH? zapytaj google. Ja dodam że większość tego czego będziesz hodował dobrze rośnie w obojętnym bądź lekko kwaśnym podłożu.
  Odpowiedz
Może zostałem źle zrozumiany. Chodzi mi o to ,czy wystarczy sama Akadama do gatunków, które wymieniłem, czy też mieszać ją np. z torfem, uniwersalną ziemią, itd. Kwestia finansowa nie jest dla mnie problemem. Jestem początkującym i rozumię, że podłoże to całość ziemi, a nie jeden z elementów składnikowych całości. w jakiej posadzimy roślinę.Będę wdzięczy jeśli ktoś to wyłoży "łopatlogicznie " i poda np. proporcje mieszanki z Akadamą.
  Odpowiedz
Przypomnę tylko że oprócz Akadamy istnieje jeszcze Kiriu i Kanuma które razem można mieszać uzyskując odpowiednie pH w doskonałym dla bonsai substytucie gleby.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości