• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miniaturowy Jałowiec
Chciałam przedstawiać mojego Jałowca, nie jest on co prawda nie jest on tak spektakularny jak niektóre, które miałam przyjemność oglądać na tym forum, ale ale wydaje mi się, że skoro ja jestem jeszcze młoda i on jest młody to mamy przed soba jeszcze parę ładnych lat wspólnego życiaSmile

Jałowiec ma 14 cm wysokości (zależy mi na małych drzewkach, bo na balkonie w bloku nie dysponuję dostatecznie dużą ilością miejsca), kupiłam go na wyprzedaży na przełomie marca i kwietnia br., przesadziłam i gdy zaczął wypuszczać nowe gałązki (znak, że się przyjął) postanowiłam go odrutować (drut nawinięty trochę niezdarnie, ale nie mam wprawy, proszę mi wybaczyć)... i obecnie sobie rośnie...

stąd moje pytania... czy macie może jakieś sugestie, lub uwagi (wszystkie konstruktywne opinie przyjmę na klatę)? kiedy powinnam zdjąć druk, jeżeli założyłam go w maju tego roku? czy po zdjęciu druta powinnam dać mu odpocząć, czy nawinąć go ponownie? w jaki sposób powinnam uszczykiwać gałązki, żeby ułatwić przyrost masy pnia?

poniżej przedstawiam zdjęcia;
przed drutowaniem
[Obrazek: przeddrutowaniem.jpg]

Uploaded with ImageShack.us
tuz po drutowaniu
[Obrazek: tupodrutowaniu.jpg]

obecnie
[Obrazek: 20110812161611.jpg]

Anna M.
  Odpowiedz
Bardzo nieodpowiednia odmiana jak na małe bonsai.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Dlaczego nieodpowiednia? pod jakim względem?

Pytam dlatego, że w książce pt. "Bonsai z naszych drzew" przeczytałam, że na drzewka wielkości 8-20 cm nadają się: "jałowiec, irga, różanecznik, świerki"... ale chętnie poznam inną opinie na ten tematSmile
Anna M.
  Odpowiedz
Jałowiec to gatunek ale są też różne odmiany jałowców. Są też odmiany hodowlane i krzyżówki.

Polecam zajrzeć na stronę:
http://wojciech2004.republika.pl/index_juniperus.htm

Znajdziesz tam swoją odmianę jałowca i sporo przydatnych informacji.
  Odpowiedz
Jałowiec to nie nazwa odmiany. Odmiana to np. jałowiec płożący.
Też jestem początkujący, ale uważam że Twoje drzewko nie ma ułożonej zieleni, ma za dużo gałęzi, z których tylko niektóre są zadrutowane. Korzenie należy przysypać ziemią, na ich eksponowanie jeszcze przyjdzie czas. Warto było by znaleźć jakąś roślinę do wzorowania się i przyjąć styl.

pozdrawiam serdecznie
Wojtek
  Odpowiedz
Tak jak poprzednicy zauważyli mówię o odmianie a nie gatunku. Prawdopodobnie (jestem hydraulikiem nie dendrologiem) to Juniperus sqamata. To moje pierwsze bonsai http://www.bonsaiforum.pl/viewtopic.php?...ian#p20961 i utrzymanie tej odmiany wymaga mega uwagi a z racji tego że potrafią mu uschnąć igły bez konkretnego powodu sprawia że drzewo musi być sporych rozmiarów by go nie zniszczyć. Ułożenie zieleni w "chmurki" w tak małej roślinie graniczy z cudem. Myślę że roślina nie zbliży się nawet po 10 latach do formy którą powinno posiadać bonsai takich rozmiarów.
Do form takich najlepsze są jałowce chińskie itoigawa które dostaniesz w szkółkach zajmujących się sprzedażą roślin przygotowanych specjalnie pod bonsai.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Bolas... czy masz moze adresy szkolek zajmujacych sie sprzedaza roslin pod bonsai w woj. dolnoslaskim?

Adam Chilinski
  Odpowiedz
adamski napisał(a):Bolas... czy masz moze adresy szkolek zajmujacych sie sprzedaza roslin pod bonsai w woj. dolnoslaskim?

Adam Chilinski
Dobre pytanie też jestem bardzo ciekawy Smile
Pozdrawiam z Jeleniej Góry
Łukasz Czarnecki
  Odpowiedz
Jałowiec (Juniperus sp.) to ani gatunek ,ani odmiana lecz rodzaj.
Łacińskie(a w zasadzie łacińsko-greckie) nazwy organizmów żywych od Linneusza(no może trochę później Big Grin )są dwuczłonowe:
-człon pierwszy, rzeczownik pisany dużą literą jest tzw. członem rodzajowym i odnosi się do biologicznego taksonu Rodzaj
-człon drugi ,przymiotnik pisany małą literą jest określeniem gatunku
Więc Juniperus sp. to jakaś roślina z rodzaju Jałowiec(czasami rozumie się to jako wszystkie rośliny z rodzaju Jałowiec)
J.chinensis to Jałowic chiński -gatunek (bez określenia odmiany)
Dalej może być nazwa podgatunku, odmiany,sportu itd.,
To co piszę to podstawa biologii i jej najbardziej fascynującej części czyli systematyki,więć my ,jako uprawcy bonsai, powinniśmy o tym wiedzieć
pozdrawiam Karol
  Odpowiedz
Witam
Karol masz rację i nie trzeba być dendrologiem aby to wiedzieć , wszak jest to program zajęć z biologii chyba w liceum. Teraz widać co może się przydać w przyszłości z tego czego uczą nas w szkole.
Książka, na którą się powołuje autorka postu nie jest niestety najwyższych lotów .
Jest przedrukiem z niemieckiej książki nieznanego w kręgach bonsai autora . Dodatkowo tłumaczenie jest również nie najlepsze ,wystarczy przeczytać tytuł gdzie bonsai napisane jest przez "Z".Myślę , że autor pisząc o jałowcu miał na myśli któryś z jałowców płożących np. Juniperys horizontalis .Do nauki sztuki bonsai proponuję książkę J.J. Naki pod tytułem Sztuka Bonsai.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości