• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podcinanie korzeni i przesadzanie
Witam,
od ok. 6 miesięcy jestem posiadaczem Bonsai Retusa. Do tej pory wszystko było z drzewkiem dobrze i nawet wypuścił korzenie powietrzne Smile Ale przez nieuwagę troszkę go przesuszyłem i zaczęły opadać liście ;/ Teraz już jest lepiej i odrastają nowe pędy ale pojawiła się jakaś dziwna pajęczynka ;/ Jednego dnia ją zdejmę a drugiego dnia jest znowu taka sama i najczęściej jest przy najmłodszych pędach drzewka. Może ktoś wie co to za pajęczynka i czy to coś groźnego?
Chciałem jeszcze zapytać się o podcinanie korzeni. Moje drzewko kupiłem w bardzo "niebonsaiowej" doniczce i teraz dowiedziałem się że najlepiej jak je przesadzę do bonsaiowej. I chciałem się zapytać jak to zrobić tzn. ile korzenia mogę podciąć i czy muszę z tym czekać do wiosny czy mogę przesadzić już teraz?
Z góry dziękuję za odpowiedź Smile
  Odpowiedz
ta pajeczynka to może byc przedziorek po opisie na to wygląda a z przesadzaniem to poczytaj na forum na pewno znajdziesz odpowiedz
Daniel Jakubowiak.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://danielj.bonsai-blog.net/">http://danielj.bonsai-blog.net/</a><!-- m -->
  Odpowiedz
Witam
Masz prawdopodobnie Ficus retusa czyli figowiec tępy .
Ta pajeczynka to prawdopodobnie babie lato czyli mały pajączek który wylądował na Twoim fikusie . Pajeczynka od przedziorków jest zawsze po spodniej stronie liścia w postaci drobniutkiej gestej siateczki pod którą siedzą przędziorki (mają ok. 0.5mm ) ale nie zawsze ona jest . jak są pojedyncze egzemplarze przędziorka , to pajeczynki nie ma.
Co do przesadzania , to przesadzamy domowe bonsai na wiosnę -koniec lutego początek marca.Korzenie przycinamy tylko wtedy gdy jest ich za dużo i nie mieszczą się w doniczce , co w wypadku fikusa raczej się nie zdarza ponieważ ma raczej ubogi system korzeniowy. Jeżeli już musimy skrócić korzenie , to przycinamy stare i grube a oszczędzamy te drobne i cienkie .Pamiętaj , że zimą fikusy mają okres spoczynku czyli porę suchą .
Powodzenia w uprawie fikusa
Markoni
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości