• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak uformowac ? granat
Witam ponownie pokaze Wam teraz cos innego z mojej kolekcji mam roslinke Granata hoduje go od 3 lat dostalem go jako watla sadzonke i posadzilem w doniczke w ktorej jest do dzis Smile troszke go drutowalem zeby galezie rozchodzily sie na boki... granat w tym roku byl przycinany (lekko) moje pytanie do Was odnosi sie do tego co sadzicie o nim ? jak mozna go ciekawie poprowadzic ?? zdjecia przedstawiaja go przod tyl, lub tyl przod Wink ktora strona lepsza ? wysokosc rosliny bez doniczki to 40 cm ... Pien uwarzam ze ma dosyc gruby i dosyc ciekawy... czy jezeli przytne mu korzenie... to wplynie to na jakos przyrostow w nastepnym roku ?? z gory dzieki za podpowiedzi

pozdr.

Załączone pliki Miniatury

Pozdrawiam - Wojciech Fiedler
  Odpowiedz
super fajny tylko ma wielką przerwę między gałęziami co dobrze widać na obu zdjęciach, może z innej strony zrobisz przód, właśnie od strony tego braku??
sam pewnie też masz jakąś wizję, a czy gruby pień? to że napisałeś "40cm wysokości" to grubości nie oddaje, może postaw przy nim paczkę zapałek to będzie odniesienie Smile
co do przycinania to zawsze jest tak, że poprzez przycinania korzeni stymuluje się ich wzrost a nie masy zielonej, to samo z masą zieloną, przycinając ją stymulujesz zieleń do wzrosty i zagęszczenia a nie korzonki.
http://nbonsai-nicrum.blogspot.com/
Mądry ogrodnik pamięta, że dobre cięcie służy tylko ujawnieniu piękna, ale nigdy go nie tworzy .
  Odpowiedz
No ma brak w tym srodku :/ tak jakos wyszlo w nowym roku moze wyrosnie jakas galazka to ja tam zdrutuje... co do grubosci hmmmm faktycznie nie ma szalu ale chodzilo mi bardziej o to ze jest gruby w porownaniu z tym co bylo jak go dostalem Tongue
  Odpowiedz
hej fiedler,
jak tam granat? możesz wkleić aktualne zdjęcie?
dzięki
  Odpowiedz
Siema, niestety granat zszedł mi zimą 2013 r. Sad
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości