01-06-2007, 02:11 PM
Artykuł w budowie. Wraz z nastaniem wiosny ukażą się fotki "krok po kroku" odnoście uszczykiwania oraz przycinania oczyszczającego
Uszczykiwanie to usuwanie wierzchołka wzrostu pędu. Wykonuje się je za pomocą palca wskazującego i kciuka lub nożyczek.. głównym celem uszczykiwania jest pobudzenie do rozkrzewiania się rośliny. Rośliny powinny aktywnie rosnąć, a pęd powinien mieć co najmniej dwa- trzy liście. Jest to cięcie pielęgnacyjne, które stosuje się do roślin iglastych, jak jałowce, świerki czy modrzewie. Wierzchołki pędów przyciętych nożyczkami brązowieją i bonsai przez jakiś czas nieatrakcyjnie wygląda.
Przycinanie (skracanie) wymaga rozległego wycięcia nadmiernych przyrostów. Jeśli to możliwe, należy wycinać pęd tuż nad pąkiem wegetatywnym. Jest to zabieg bardzo ważny w bonsai aby utrzymać drzewiastą formę rośliny. Jeżeli zaprzestaniemy przycinać roślinę powróci do normalnych kształtów w jakich rośnie w naturze. Wyróżniamy przycinanie formujące i zagęszczające (raminifikacyjne)
Przycinanie zagęszczające
Krok 1
Pędy wyrastające poza koronę drzewka należy przycinać, aby umożliwić drzewku rozgałęzianie się.
![[Obrazek: 14_1_1.jpg]](http://www.bonsaiforum.pl/userpix/14_1_1.jpg)
Krok 2
Aby przyciąć pęd drzewka , przytrzymaj palcami gałąź a następnie tnij zostawiając 2-3 liście
![[Obrazek: 14_2_1.jpg]](http://www.bonsaiforum.pl/userpix/14_2_1.jpg)
![[Obrazek: 14_3_1.jpg]](http://www.bonsaiforum.pl/userpix/14_3_1.jpg)
Krok 3
Odcięty wierzchołek można wyrzucić lub wykorzystać na sadzonkę, jeśli się do tego nadaje. Odetnij wszystkie długie pędy wyrastające poza zarys sylwetki drzewa, aby uzyskać ładny, zwarty kształt.
![[Obrazek: 14_4_1.jpg]](http://www.bonsaiforum.pl/userpix/14_4_1.jpg)
Przy cięciu pielęgnacyjnym należy pamiętać, że nożyczki służą do przycinania pędów a nie liści. Chodzi mi tutaj głownie o to, żeprzycięty liść będzie źle wyglądał i zacznie brązowieć na końcach.
Uszczykiwanie to usuwanie wierzchołka wzrostu pędu. Wykonuje się je za pomocą palca wskazującego i kciuka lub nożyczek.. głównym celem uszczykiwania jest pobudzenie do rozkrzewiania się rośliny. Rośliny powinny aktywnie rosnąć, a pęd powinien mieć co najmniej dwa- trzy liście. Jest to cięcie pielęgnacyjne, które stosuje się do roślin iglastych, jak jałowce, świerki czy modrzewie. Wierzchołki pędów przyciętych nożyczkami brązowieją i bonsai przez jakiś czas nieatrakcyjnie wygląda.
Przycinanie (skracanie) wymaga rozległego wycięcia nadmiernych przyrostów. Jeśli to możliwe, należy wycinać pęd tuż nad pąkiem wegetatywnym. Jest to zabieg bardzo ważny w bonsai aby utrzymać drzewiastą formę rośliny. Jeżeli zaprzestaniemy przycinać roślinę powróci do normalnych kształtów w jakich rośnie w naturze. Wyróżniamy przycinanie formujące i zagęszczające (raminifikacyjne)
Przycinanie zagęszczające
Krok 1
Pędy wyrastające poza koronę drzewka należy przycinać, aby umożliwić drzewku rozgałęzianie się.
![[Obrazek: 14_1_1.jpg]](http://www.bonsaiforum.pl/userpix/14_1_1.jpg)
Krok 2
Aby przyciąć pęd drzewka , przytrzymaj palcami gałąź a następnie tnij zostawiając 2-3 liście
![[Obrazek: 14_2_1.jpg]](http://www.bonsaiforum.pl/userpix/14_2_1.jpg)
![[Obrazek: 14_3_1.jpg]](http://www.bonsaiforum.pl/userpix/14_3_1.jpg)
Krok 3
Odcięty wierzchołek można wyrzucić lub wykorzystać na sadzonkę, jeśli się do tego nadaje. Odetnij wszystkie długie pędy wyrastające poza zarys sylwetki drzewa, aby uzyskać ładny, zwarty kształt.
![[Obrazek: 14_4_1.jpg]](http://www.bonsaiforum.pl/userpix/14_4_1.jpg)
Przy cięciu pielęgnacyjnym należy pamiętać, że nożyczki służą do przycinania pędów a nie liści. Chodzi mi tutaj głownie o to, żeprzycięty liść będzie źle wyglądał i zacznie brązowieć na końcach.
![[Obrazek: 14_5_1.jpg]](http://www.bonsaiforum.pl/userpix/14_5_1.jpg)