• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Portulacaria Afra
Witam wszystkich.
Ostatnio nabyłem takie oto drzewko:
Portulacaria Afra:

Wiem że nie jest to oszałamiające drzewko i wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych ale na tym właśnie polega sztuka Bonsai aby dążyć do doskonałości a jednocześnie przyjemnie spędzać czas. Te brzydkie druty już usunąłem bo były założone niechlujnie i tak nic nie dawały a tylko szpeciły drzewko.
Wracam jednak do tematu. Nie potrafię znaleźć zbyt wielu informacji na temat możliwości i sposobów kształtowania tego rodzaju drzewka. O ile są ogólne informacje dotyczące wymagań glebowych, nawożenia i oświetlenia to jeżeli chodzi o sposoby kształtowania jest ich bardzo niewiele. Dlatego zwracam się z prośbą o kilka porad dotyczących tego gatunku.

1. Jak zresztą widać na zdjęciach na bocznych gałęziach są odrosty skierowane mocno w górę natomiast odrostów na boki jest niewiele. Tych pionowych raczej się nie da skierować w inną stronę bo są dość grube i raczej się złamią niż wygną. Dlatego też proszę o radę czy po ich odcięciu zgodnie z zaznaczeniem na zdjęciu jest szansa aby z pąków uśpionych wyrosły nowe odrosty. Czy ogólnie ten gatunek zachowuje się podobnie jak inne drzewa liściaste np. wiąz?

2. Na ile ten gatunek jest podatny na drutowanie. To znaczy czy jest sens męczyć go i wyginać - czy raczej nic to nie da i po zdjęciu drutów i tak kształtu nie utrzyma. Chciałem trochę skorygować układ gałązek póki jeszcze da się je wyginać. Np. coś takiego:

Bardzo proszę o jakieś porady związane z hodowlą tego gatunku oraz o ewentualne sugestie co do kształtowania. Za wszelkie komentarze serdecznie dziękuję.
  Odpowiedz
To sukulent nie formuje się go przy pomocy drutu. Ewentualne rany są nie do zagojenia. Mnie się podoba taki jaki jest ale nie jest porażający za to na pewno wiekowy. Kształtowanie za pomocą odciągów ale strasznie delikatnie bardziej skłaniałbym się nad jakimś rusztowaniem z patyczków lub samym przycinaniem. Poczytaj o sukulentach raczej wymagania mają podobne.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Dzięki za odpowiedź. Tak przypuszczałem że z drutowaniem trzeba postępować bardzo ostrożnie aby nie uszkodzić kory albo co gorsza nie złamać gałęzi.
A co z przycinaniem, czy ma ktoś doświadczenie z zagęszczeniem takiej rośliny?
Po ewentualnym przycięciu odrostów skierowanych pionowo w górę gałązka może pozostać dość "Łysa" i interesuje mnie czy to spowoduje pojawienie się nowych odrostów czy raczej będzie ciężko odbudować się roślinie.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości