• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaka ziemia?
Witam
Pod koniec marca zamierzam przesadzić karmonę drobnolistną. Dotychczas siedziała w mieszance ze sklepu nie wiem co tam było.

Moje pytanie w jaka mieszankę ją teraz przesadzić, możecie mi dokładnie opisać co i jak? Kupiłem sporo ziemi uniwersalnej do różnych celów. Dlatego pytam jaka najlepsza mieszanka będzie dla karmony drobnolistnej.

Jeśli komuś się jeszcze zechce napisać to co polecacie - jaką mieszankę - dla:
- sosny zwyczajnej;
- dąb
- berberys
- brzoza
byłbym wdzięczny za łopatologiczne odpowiedzi, proporcje itd. Przesadzam z działki do doniczek dużych roboczych.
Z góry dzięki.
  Odpowiedz
Łopatologicznie wyjaśniam:
- Strona główna
- Poradnik bonsai
- Zasady uprawy
- Wykaz mieszanek glebowych i ph
- trzecia pozycja od dołu Carmona
Włodzimierz Pietraszko
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.bonsai.pl">www.bonsai.pl</a><!-- w -->
  Odpowiedz
ok faktycznie moje niedopatrzenie, dzięki za przekierowanie.

Tylko ten opis do tabelki i jej odczytanie chyba go nie rozumiem.
Jak coś to mnie poprawcie;
Mam do wyboru mieszankę:
2 "części" ziemi uniwersalnej na 2 "części" akadamy ? Czyli wychodzi pół na pół?
lub
1 "części" ziemi i jedna "części" żwirku?
lub
1 "części" wirku i jedna "części" akadamy?

dobrze to odczytałem?
Jeśli nie to proszę o poprawne odczytanie wskazówki i już na przyszłość będę wiedział.
Z góry dzięki cierpliwym :-)
  Odpowiedz
1 czynść w przypadku ziemie dobrze przybrać jednostka objętościowo np liter. Nie musi to być ganc liter może być poł litra albo szlonka, gorczek, kibel, kista, kalfas itd. Terozki jeżeli mosz 1:2 to 1 gorczek : 2 gorczki i masz mieszanka 3 gorczków choć w zależności od frakcyji nie oznaczo to że gotowego miszongu bydziesz mioł trzi gorczki.
Zrozumiałe?
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
W wypadku Carmony 2 części (np. 2 szklanki) ziemi uniwersalnej na 1 część żwirku lub 1 część ziemi uniwersalnej na 2 części akadamy. Ph 5,5 do 6,5
Włodzimierz Pietraszko
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.bonsai.pl">www.bonsai.pl</a><!-- w -->
  Odpowiedz
Bolas napisał(a):1 czynść w przypadku ziemie dobrze przybrać jednostka objętościowo np liter. Nie musi to być ganc liter może być poł litra albo szlonka, gorczek, kibel, kista, kalfas itd. Terozki jeżeli mosz 1:2 to 1 gorczek : 2 gorczki i masz mieszanka 3 gorczków choć w zależności od frakcyji nie oznaczo to że gotowego miszongu bydziesz mioł trzi gorczki.
Zrozumiałe?

Bolas jesteś ze śląska? Muszą mieć tam niezłych dilerów :-) ale daje radę

Panie Włodku dzięki za cierpliwość chyba już łapię - jestem po nocy w pracy więc myślę jak zardzewiały zawias -

OK czyli jeśli wszystko zrozumiałem to dla Cytrusów będzie tak - tak dla przećwiczenia ;-)
2 "szklanki" torf niski na 1 "szklankę" piasku
lub
w samej akadamie?
  Odpowiedz
Panowie, jak to czytać?
Trzeba plik "jpg" otworzyć? żadnego nie mogę.
Potrzebuję mieszankę do sosny.
  Odpowiedz
Panowie to może inaczej na "http://www.bonsai.pl/" znalazłem też wykaz mieszanek.

Do sosny jest tam pozycja:
P- Piasek = Pg – Piasek gruby 3,1 -6,3 mm
Ps – Piasek ¶redni 1,6 – 3,1 mm

Rozumiem że piasek 3,1mm - 6,3 mm to żwirek?
A jako T-torf to ma być torf kwaśny?
  Odpowiedz
Oczywiście jestem nikim i dopiero wczoraj tu zawitałem, ale.....

1. Niestety chyba od czasu migracji linki prowadzą do nieistniejących już w tym miejscu zdjęć.
2. Frakcja to frakcja - grubszy piasek to żwirek ;-) Podejrzewam, że akwariowe nadają się całkiem sensownie: https://www.amazon.pl/Dehner-Aquarienkie...01M72K4DR/
3. Krótka eksploracja internetów i upodobań sosny doprowadziła mnie do informacji o tym, że sosna lubi podłoże lekko kwaśne (pH 5,6 - 6,5) lub kwaśne (pH 4,6 - 5,5) , przy czym to pierwsze wymieniane było częściej. Zgodnie natomiast z informacjami w innym zakątku internetów torf kwaśny ma pH 3,5 – 4,5 natomiast odkwaszony 5,5 – 6,5. Powyższe więc skłaniałoby mnie do wyboru torfu odkwaszonego. Dodatkowo odczyn kwarcu - a zakładam, że najczęściej używany żwirek będzie kwarcowy - jest również kwaśny więc i tak wyjdzie podłoże kwaśne lub właśnie co najmniej lekko kwaśne.

Być może jednak to wszystko tylko brednie zagubionego świeżaka. Proszę więc przesiewać te informacje grubym sitem ;-)
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości