• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ficus benjamina
Witam wszystkich.
Mam pewnego ficusa benjamina wysokości ok 1,5m, ma ok 15lat. Planuję się za niego wziąć bo stoi i zaczyna marnieć. Planuje go przesadzić i zredukować bryłę korzeniową, a także radykalnie przyciąć w taki sposób żeby zostawić tylko główny pień i parę odgałęzień bez liści.
Czy takie zabiegi można robić jednocześnie, czy należy to rozłożyć w czasie. Najpierw przesadzenie 2-3 miesiące przerwy i obcięcie gałęzi.
Pozdrawiam
  Odpowiedz
jednocześnie
  Odpowiedz
Jeżeli masz odpowiednie warunki do tego to czemu nie. Może coś co obetniesz nada się na posadzenie? Będziesz miał materiał na przyszłość a może nie jest taki zły.
Jak możesz to daj zdjęcie.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Ok dzięki za odpowiedź. Jak tylko będę go miał pod ręką to zrobię mu fotkę i wrzucę na forum.
  Odpowiedz
Teraz przesadź a czerwiec masz na cięcie
ficusy to wdzięczne rośliny ale mocne cięcie musisz zrobić w odpowiednim czasie
http://nbonsai-nicrum.blogspot.com/
Mądry ogrodnik pamięta, że dobre cięcie służy tylko ujawnieniu piękna, ale nigdy go nie tworzy .
  Odpowiedz
Ok tak wygląda roślinka przed przesadzeniem i przecinką.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
A to co zrobiłem z ficusem po przesadzeniu. Myślę ze przy odrobinie opieki nie powinna uschnąć. Oczywiście drzewko potrzebuję jeszcze odpowiedniego cięcia i formowania.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Podłoże wygląda dość bagniście, w co przesadziłeś swojego ficusa? Dobrze zrobisz montując prowizoryczny foliak, zwiększy to wilgotność wokół drzewka i przyspieszy tym samym regenerację.
  Odpowiedz
Kupiłem w ogrodniczym jakąś zwykłą ziemię ogrodową za 2 złote. Na razie powinno wystarczyć. Podłoże wygląda tak dziwnie ponieważ fotkę robiłem zaraz po przesadzeniu i namoczeniu bryły korzeniowej.
  Odpowiedz
Rośnie Ci to jakoś
Pochwal się krzaczkiem
http://nbonsai-nicrum.blogspot.com/
Mądry ogrodnik pamięta, że dobre cięcie służy tylko ujawnieniu piękna, ale nigdy go nie tworzy .
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości