• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jodła - pierwsze drzewko
Witam.
3 lata temu wykopałem jodłę, która rosła na moim podwórku. Była ona kilka razy połamana i często przesadzana, więc wyszło z niej takie małe karłowate drzewko.
Przez te trzy lata opiekowałem się nią jak mogłem i próbowałem ją formować na bonsai. W tą zimę zimowała ona jak zawsze pod kupką liści, ale gdy ją na wiosnę wyciągnąłem zauważyłem brązowiejące igiełki:
[Obrazek: 8be7b82e841c4e69m.jpg]
[Obrazek: 01c94218b0fee9b0m.jpg]
Podlałem ją trochę nawozem z magnezem i dalej nie wiem co robić. Jodła na pewno żyje, gdyż nawet na tych brązowiejących gałązkach ma ładne pąki z igłami.
Czy te brązowe igły są już stracone?
Wyciąć wszystkie brązowiejące gałązki?

Co ogólnie myślicie o tym drzewku? Jak je prowadzić, aby w przyszłości wyszło z niego bonsai?
[Obrazek: dsc01406xr.th.jpg]
[Obrazek: dsc01394xq.th.jpg]
[Obrazek: dsc01400lr.th.jpg]

Co zrobić z takimi nie dociętymi do końca gałązkami? ściąć jest do samego pnia czy tak zostawić?
[Obrazek: 1dcbfc6efa1faefcm.jpg]
Ściąć czubek jodły?
[Obrazek: 13288d8fabc05634m.jpg]
Wiem, wiem zostały brzydkie ślady po drucie...
  Odpowiedz
O jejku, strasznie biednie wygląda ta Twoja jodełka. Nic nie przycinaj, najpierw musi nabrać masy i odzyskać kondycję.
Nie mam doświadczenia z jodłami więc nie wiem co może być przyczyną brązowiejących igieł. W jakim podłożu rośnie drzewko?
  Odpowiedz
Torf + piasek. Ok. 30% piasku.
  Odpowiedz
To ja bym przesadził do jakiejś zdecydowanie bardziej przepuszczalnej mieszanki. Myślę, że pumeks/bims(ew. perlit), drobno zmielona kora(
  Odpowiedz
Te mały buk obok ma podłoże podobne składem do takiego jakie ma jodła tylko na wierzchu trochę wysypałem kamieniami.

Czy takie podłoże będzie dobre?
http://www.przyjacielebonsai.home.pl/cg ... d=3c3eb9d2
Czy może wymieszać to jeszcze z tym?
http://www.przyjacielebonsai.home.pl/cg ... d=3c3eb9d2
MOD: Proszę o uzupełnienie profilu. Dla swoich znajomych może Pan jest Kondzio Bombel ale na tym forum panuje zwyczaj podpisywania się prawdziwym imieniem i nazwiskiem. Druga sprawa to proszę wklejać zdjęcia aplikacją z forum a nie przekierowaniem na obce serwery. Termin zmian 2 dni. W przeciwnym przypadku temat zostanie skasowany.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości