• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cenione odmiany Klonow palmowych
Witam. Mam pytanie do bardziej doswiadczonych Bonsaistow na tym forum Smile a mianowicie mam do kupienia za ok 180zl duzego klona Deshojo po mocnej obnizce a z tego co wiem on przebarwia sie jesienia na sliczny czerwony kolor co w znaczny sposob podnosi jego walory estetyczne... Czy ta odmiana jest ceniona w "swiecie bonsai" :mrgreen: ? Jakie odmiany klonow polecilibyscie ze swojego doswiadczenia poczatkujacym ? Mi osobiscie podobaja sie klony Katsura , Beni maiko oraz wlasnie Deshojo. Klon Deshojo poza tym ze ladnie przebarwia sie wiosna i jesienia ma stosunkowo male listki co pasuje do drzewek bonsai... jezeli cos napisalem nie tak to poprawcie mnie Smile i prosze napiszcie jakie rodzaje klonow cenicie jako dobre materialy na bonsai.

Pozdrawiam.

Załączone pliki Miniatury

Pozdrawiam - Wojciech Fiedler
  Odpowiedz
Odmian klonów nadających się na bonsai jest kilkaset. Każda z nich piękna na swój sposób. Faktycznie najbardziej popularne to "De shojo", "Katsura", "Katsura nishiki", "Beni tsukasa".( Grupa Beni ma sklasyfikowane 19 odmian o różnych barwach liści). Nalezy pamietać o tym, ze wybarwienie liści zależne jest od wielu czynników a najbardziej od przebiegu temperatury, wilgotności i nawożenia. Przykładowo jeżeli zastosujemy nawożenie z przewagą potasu i fosforu i jesień będzie ciepła to wybarwienie liści jest bardzo intensywne w barwach czerwieni, żółci i pomarańczu. Natomiast przy zbyt obfitym nawożeniu azotowym i zimnej deszczowej pogodzie liście mogą się w ogóle nie przebarwić i opadną z drzew brunatno zielone.
Włodzimierz Pietraszko
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.bonsai.pl">www.bonsai.pl</a><!-- w -->
  Odpowiedz
Dziekuje za odp Smile
  Odpowiedz
Peter Adams pisze natomiast, że jesli chodzi o czerwonolistne klony to najczęściej w bonsai używa się Seigen, Chishio, Deshojo i Shindeshojo oraz Beni-kawa.
Pozdrawiam,
Bartosz Warwas
http://bartoszwarwas.pl/
  Odpowiedz
Jeśli to ten ze zdjęcia to cena jest ok, a odmiana wdzięczna. W ostatnim czasie ceny klonów palmowych w szkółkarstwie znacznie wzrosły i większość jest niestety szczepiona. Gdybyś chciał "pooglądać" coś kolorowego o klonach to polecam: Masayoshi Yano, Book for Maples. Wild Maples of Japan. Maple Cultivars; Japan Maple Publishing Group, 2003.
  Odpowiedz
Dzieki za info Smile nie niestety klon na foto jest z google Tongue
  Odpowiedz
Acer Palmatum Arakawa ma bardzo piękną korę,fajny jest też Osakazuki.
Pozdrawiam
Rafał Ulfig
  Odpowiedz
Arakawa ciezko zdobyc... Osakazuki slicznie sie wybarwia !!! ale wydaje mi sie ze ma zbyt duze liscie ... Deshojo ma mniejsze
  Odpowiedz
Wcale nie tak ciężko ja jedną mam i to całkiem sporą - chyba bardziej odraża cena takiej rośliny ale ma ona też i swój wiek więc jeżeli na to popatrzymy to wcale nie wydaje się taka droga.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Grzegorz Sowiński napisał(a):Jeśli to ten ze zdjęcia to cena jest ok

Ten ze zdjęcia to chyba plus jedno zero do podanej ceny Big Grin
  Odpowiedz
Duży wybór klonów znajdziecie tutaj. Ceny różne. http://www.bonsai.de/shop/bonsai-ahorne-c-51_52.htm
Włodzimierz Pietraszko
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.bonsai.pl">www.bonsai.pl</a><!-- w -->
  Odpowiedz
Armen_78 napisał(a):Ten ze zdjęcia to chyba plus jedno zero do podanej ceny
Tak 1800zł? Dla przykładu ten poniżej kosztuje 80eur i nie jest to moja oferta sprzedaży.

Odpowiedz
Piekna roslina Smile i faktycznie cena jest przystepna... Arakawa na pewno kiedys zagosci w mojej kolekcji klonow :mrgreen: w PL tez mozna kupic... poszperalem troszke i znalazlem. MOD: Link reklamowy został usunięty
  Odpowiedz
Stalem sie posiadaczem takiego klona :mrgreen: Ma wysokosc ok 120cm mam zamiar skrocic do ok 70-80cm. Klonik lekko przebarwil sie na pomaranczowo, niektore liscie znalazlem bordowe a o taki kolorek mi chodzi w przyszlosci na jesien... :mrgreen: na jednym ze zdjec widac zaczatki nebari, slabe zdjecie ;/ po drugiej stronie wymacalem drugi taki gruby korzen Smile klon ze szkolki poczatkowo mial kosztowac 300 zł a mamy po sezonowa wyprzedaz i stargowalem do 150zl a taka cena byla dla mnie znosna :twisted:

Odpowiedz
No to szczepienie i cała zabawa którą znoszą klony doskonale przed tobą. Sprawdź temat o nebari u Włodka na stronie www.bonsai.pl
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
A w podanym przez Bolasa linku miałbyś za podobną cenę klona Arakawę. Przykład znajdziesz w temacie jesień 12
Pozdrawiam Paweł Kowalik
  Odpowiedz
Klon Arakawa jest ladny i ceniony ale moim glownym celem na ten rok byl Deshojo Wink
  Odpowiedz
fiedler1 i co zamierzasz z nim zrobić na wiosnę, jakieś radykalne cięcie czy też selekcja gałęzi i prowadzenie z tego co jest? bo w sumie jakiś minimalny ruch pnia już tam jest zarysowany (fot 1)
Pozdrawiam.
  Odpowiedz
Robert... mysle, ze pare pasujacych galazek zostawie a wiekszosc wyleci... mam zamiar ciachnąć go na wysokosci ok 70cm i budowac korone w wiekszosci od nowa... ale na myslenie co dalej mam jeszcze pare miesiecy Smile pozyjemy zobaczymy... :mrgreen:
  Odpowiedz
Szkoda tak wysokiego drzewka tylko ciachać. Może warto byłoby się zastanowić o odkładach powietrrznych na wiosnę powyżej tych miejsc gdzie chcesz uciąć główne gałęzie. W ten sposób mógłbyś powoli formować "dół" a z "góry" mieć kilka nowych materiałów na bonsai.
Czemu aż 70cm? ja bym zostawił 50cm lub poszedłbym radykalnie i zostawiłbym tylko tą małą gałązkę pomiędzy dwoma głównymi
Pozdrawiam Paweł Kowalik
  Odpowiedz
Zamierzam go skrocic poniewaz chce aby drzewko mialo gruby pien... odkladow nie przewiduje poniewaz roslina ma ladne zaczatki nebari...
  Odpowiedz
Wojtku, widzę że nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Więc:
Zaproponowałem Tobie abyś z tego co masz zrobił kilka drzewek bonsai, ale widzę że śpieszysz się aby uzyskać jedno drzewko bonsai a ja zaproponowałem Tobie zrobienie kilku.
Z tego co masz robić powoli na wiosnę docelowe drzewko z tym nebarii co napisałeś.
A zamiast odcinać i wyrzucać resztę gałęzi do śmieci można by było zrobić kilka mniejszych "zaczątków" klonów na przyszłe bonsai. A najlepiej zrobić to przez odkład a nie sadzonkowanie - chyba fachowa nazwa :roll: .

Ale decyzja należy do Ciebie.
Poczytaj sobie na tym forum albo na IBC o odkładach powietrznych. (Pawel Slovak robi je nawet na sosnach, przy czym jest to trochę inna metoda - tak na wszelki wypadek info, gdyby ktoś chciał się czepiać, że to nie odkład powietrzny). A zobaczysz, że z Twojego klona w dość szybki sposób uzyskasz kilka drzewek z jednym wiodącym, który jest teraz podstawą drzewka.

Po drugie ja zaproponowałem większe skrócenie drzewka, bo wiem, że bardzo szybko (oczywiście przy zapewnieniu mu optymalnych warunków, jakie muszą być dla klonów) wypuści ono, nawet z pnia, wiele pąków, z których w przyszłości mozesz bydować gałęzie.
Pozdrawiam Paweł Kowalik
  Odpowiedz
Można wykorzystać długie pędy do szczepienia gałęzi tam gdzie są potrzebne tak jak to robił Grzegorz Wołek na swojej pandzie, z tego co pamiętam Smile.
  Odpowiedz
Pawelku tak sie sklada ze umiem czytac ze zrozumieniem i zrozumialem to co napisales... ale nie interesuje mnie uzyskanie kilku drzewek. Co do odkladow powietrznych nie sa mi one obce... ale dzieki.

Peper50 dobrze prawisz...
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości