• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ficus cięcie
Witam. Dostałam od męża ficusa retusa który uformowany jest w stylu wężowym. Są to moje początki imam pewne problemy z przycinaniem drzewka. O tyle wiem że jak mi coś gdzieś za bardzo wystaje to przyciąć między jednym a drugim liściem to na tym moja wiedza się kończy a zaczynają pytania dokładnie trzy:

1. Jeśli powinno się ciąć między jednym a drugim listkiem to co zrobić gdy wyrasta coś takiego:
[Obrazek: imag0163j.jpg]
chodzi mi o ten jasno zielony nowy pęd który moim zdaniem wygląda brzydko i chciałabym się go pozbyć.

2.Marzy mi się taki wygląd drzewka (chodzi o liście i porośnięte gałązki):
[Obrazek: file.php?id=14156&sid=f03f224cb69a94024ad8a863d260319c]
a moje wygląda tak:
[Obrazek: imag0165ua.jpg]
Czy jest to możliwe przy obecnym stanie (przynajmniej coś zbliżonego). Czy da się na najniższej gałązce po lewej stronie zagęścić listki?

3. Czy da się sprawić żeby listki były mniejsze. Jeśli tak to w jaki sposób.

Jeśli ktoś miałby uwagi co mogę zrobić z drzewkiem to bardzo proszę, chętnie wyczytam. Mi się wydaje że u góry troszkę jest za gęsto może ktoś uważa podobnie.
  Odpowiedz
nika098 napisał(a):Witam. Dostałam od męża ficusa retusa który uformowany jest w stylu wężowym. Są to moje początki imam pewne problemy z przycinaniem drzewka. O tyle wiem że jak mi coś gdzieś za bardzo wystaje to przyciąć między jednym a drugim liściem to na tym moja wiedza się kończy a zaczynają pytania dokładnie trzy:

1. Jeśli powinno się ciąć między jednym a drugim listkiem to co zrobić gdy wyrasta coś takiego:
[Obrazek: imag0163j.jpg]
chodzi mi o ten jasno zielony nowy pęd który moim zdaniem wygląda brzydko i chciałabym się go pozbyć.

Czy jest to możliwe przy obecnym stanie (przynajmniej coś zbliżonego). Czy da się na najniższej gałązce po lewej stronie zagęścić listki?

3. Czy da się sprawić żeby listki były mniejsze. Jeśli tak to w jaki sposób.

Jeśli ktoś miałby uwagi co mogę zrobić z drzewkiem to bardzo proszę, chętnie wyczytam. Mi się wydaje że u góry troszkę jest za gęsto może ktoś uważa podobnie.

Odpowiadając na pytania

1 i 2. Przycinając powodujesz wyrastanie nowych pędów w tych właśnie miejscach które są na fotce. Czyli nowe pędy = zagęszczenie Big Grin
To co nie pasuje - wycinasz.
3. Daj roślinie się zagęścić to i listki będą mniejsze, ale musisz jej pomóc
- odpowiednia gleba - to co teraz tam ma w doniczce słabo wygląda Sad
- wilgotność - poczytaj inne wpisy na forum jakie warunki mają fikusy
- oświetlenie - jak wyżej
- po co ta skała ?
- jakies nawożenie stosujesz?
I na koniec w jednym zdaniu - ta skała fajna, ale nie do tej rosliny i zajmuje pól małej doniczki z kiepską ziemią, która sucha jak pieprz (ziemia Big Grin ), pewnie bez nawozów, nie zapewnia wielkich szans na prawidłowy rozwój rośliny
Michał Karwowski
  Odpowiedz
Cytat:1 i 2. Przycinając powodujesz wyrastanie nowych pędów w tych właśnie miejscach które są na fotce. Czyli nowe pędy = zagęszczenie
To co nie pasuje - wycinasz.
A jesli chodzi o taki długi pęd jeśli skrócę go na 1/3 długości i zostanie taki 'kikut' to wyrosną z niego listki? Bo obawiam się że właśnie zostanie taki kikut i dlatego nie tnę.

Cytat:3. Daj roślinie się zagęścić to i listki będą mniejsze, ale musisz jej pomóc
- odpowiednia gleba - to co teraz tam ma w doniczce słabo wygląda
- wilgotność - poczytaj inne wpisy na forum jakie warunki mają fikusy
- oświetlenie - jak wyżej
- po co ta skała ?
- jakies nawożenie stosujesz?
I na koniec w jednym zdaniu - ta skała fajna, ale nie do tej rosliny i zajmuje pól małej doniczki z kiepską ziemią, która sucha jak pieprz (ziemia ), pewnie bez nawozów, nie zapewnia wielkich szans na prawidłowy rozwój rośliny

To co teraz jest w doniczce nie dokładnie widać na zdjęciu. Nie wiem co to za gleba bo z taką dostałam drzewko. Mam je od 1,5 miesiąca więc nie przesadzałam bo czytałam że musi się zaaklimatyzować. Choć wydaje mi się że jestem jeszcze za mało doświadczona żeby zdobyć się na przesadzenie. Ale chyba nie jest źle bo miało sporo jasnozielonych przyrostów przez ten czas (wiem że na zdjęciu prawie nic nie widać), trochę już poprzycinałam bo za bardzo odstawały. Na temat warunków jakie powinny mieć fikusy, przeczytałam i roślinę codziennie zraszam oraz podlewam poprzez zraszanie, więc gleba jest wilgotna a nie sucha jak pieprz Smile Nawóz mam firmy POKON do bonsai, ale nawoziłam dopiero 2 razy bo czytałam żeby nawozić dopiero od marca. Skała była razem z drzewkiem i mi się podoba nie mówiąc o mężu który drzewko wybierał :mrgreen:

Czy poprzez zabieg defoliacji listki będą mniejsze i będzie ich więcej? Kiedy najlepiej przeprowadzić taki zabieg? Teraz to za dużo ryzyko i lepiej poczekać do lata czy lepiej w ogóle za to się nie brać? Bo może ten gatunek się do tego nie nadaje? Nie chodzi mi o wykoszenie całego drzewka tylko o te gałązki gdzie liście są za duże a nowych przyrostów za mało. A może jednak zaryzykować i najpierw go przesadzić? A za rok zabrać się za formowanie?
  Odpowiedz
Jeśli chcesz przyciąć nowy ped to daj mu trochę urosnąć, a potem tnij, bo inaczej taki nowy uschnie.
Przy cięciu jak widzisz nowe pędy puszczają od nasady liści.
Trudno mi oceniac nie widząc tej rośliny dokładnie, ale na tej fotce podłoże nie wygląda za dobrze.
Jeśli sama nie chcesz przesadzać to poszukaj kogoś doświadczonego w okolicy, a przy okazji w zakresie cięcia i defoliacji się dowiesz wiecej.
Ja swojego fikusa ogoliłem całego ostatnio i powoli wypuszcza teraz nowe pędy.
Wg mnie fikusy dobrze tez reagują na ciecie wypuszczając nowe pędy z uśpionych oczek, co pozwala na mocniejsze ich zagęszczenie.
Michał Karwowski
  Odpowiedz
michalk, dzięki za rady. Może się wezmę w sobie, poczytam na temat przesadzania i zdecyduje się zrobić to sama.
"Uśpione oczka" pierwszy raz słyszę, możesz coś więcej powiedzieć na ten temat?

Czekam również na odpowiedzi innych osób.
  Odpowiedz
Uśpione oczka to miejsce z którego może wyrosnąć nowa gałązka
Generalnie roślina rośnie poprzez przyrost od czubków pędów - tam zlokalizowane są stożki wzrostu. Dlatego Twoj fikus ma np. na tej najniższej gałązce liście tylko pod koniec.
Mocne ciecie może spowodować wybicie pędów z miejsc wcześniej na gałęzi czy nawet pniu, co pozwala zagęścić rosline
Zerknij na ten link i chyba wszystko będzie jasne Big Grin

http://swindon-bonsai.co.uk/2011/08/14/ ... -problems/
Michał Karwowski
  Odpowiedz
Bardzo pożyteczna informacja. Dziękuję za link Smile
A jeśli chodzi o ten konkretny pęd co na zdjęciu powyżej to wspominałeś żeby dać nowemu pędowi trochę urosnąć i dopiero ciąć, to tego konkretnego mogę już przyciąć czy czekać?
  Odpowiedz
poczekaj
Michał Karwowski
  Odpowiedz
dzięki
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości