03-25-2013, 09:35 AM
Witam. Dostałam od męża ficusa retusa który uformowany jest w stylu wężowym. Są to moje początki imam pewne problemy z przycinaniem drzewka. O tyle wiem że jak mi coś gdzieś za bardzo wystaje to przyciąć między jednym a drugim liściem to na tym moja wiedza się kończy a zaczynają pytania dokładnie trzy:
1. Jeśli powinno się ciąć między jednym a drugim listkiem to co zrobić gdy wyrasta coś takiego:
chodzi mi o ten jasno zielony nowy pęd który moim zdaniem wygląda brzydko i chciałabym się go pozbyć.
2.Marzy mi się taki wygląd drzewka (chodzi o liście i porośnięte gałązki):
a moje wygląda tak:
Czy jest to możliwe przy obecnym stanie (przynajmniej coś zbliżonego). Czy da się na najniższej gałązce po lewej stronie zagęścić listki?
3. Czy da się sprawić żeby listki były mniejsze. Jeśli tak to w jaki sposób.
Jeśli ktoś miałby uwagi co mogę zrobić z drzewkiem to bardzo proszę, chętnie wyczytam. Mi się wydaje że u góry troszkę jest za gęsto może ktoś uważa podobnie.
1. Jeśli powinno się ciąć między jednym a drugim listkiem to co zrobić gdy wyrasta coś takiego:
chodzi mi o ten jasno zielony nowy pęd który moim zdaniem wygląda brzydko i chciałabym się go pozbyć.
2.Marzy mi się taki wygląd drzewka (chodzi o liście i porośnięte gałązki):
a moje wygląda tak:
Czy jest to możliwe przy obecnym stanie (przynajmniej coś zbliżonego). Czy da się na najniższej gałązce po lewej stronie zagęścić listki?
3. Czy da się sprawić żeby listki były mniejsze. Jeśli tak to w jaki sposób.
Jeśli ktoś miałby uwagi co mogę zrobić z drzewkiem to bardzo proszę, chętnie wyczytam. Mi się wydaje że u góry troszkę jest za gęsto może ktoś uważa podobnie.