• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomocy!!! we formowaniu...
Witam wszystkich po dłuuuugiej nieobecności...
wiosna ruszyła na całego więc i ja zabrałem się zaległe drzewka... kilka nie przetrwało zimy, jeszcze inne niby dały radę ale... padły chyba z wrażenia, że słońca taki nadmiar Wink

dziś zabrałem się za... no właśnie, nie jestem pewn ale chyba jałowieć chiński :?
mniejsza o to...
Zwracam się Was z prośbą o podpowiedzi, jak go poprowadzić... większość gałęzi jest już odrutowana, jednakl wydaje mi się, że jest ich za dużo... nie mogę złapać koncepcji ani pomysłu na jego tymczasowy wyglą...
Gdyby udało się Wam porysować na zdjęciach, co zmienić, co usuną, itd... będę bardzo wdzięczny!

Tymczasem...Arek

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Bardzo wysoki i bardzo trudny materiał. Śmiałbym nawet powiedzieć że ciężko nazwać go materiałem na bonsai. Możesz wsadzić go do gruntu i próbować zrobić niwaki ale za kilkanaście lat.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Powinieneś zostawić więcej zielonego na gałązkach bo teraz to masz kija i miotełki na nim. Może jak Bolek pisze niwaki za te kilkanaście lat. wpisz w googla niwaki i zobacz jak to w ogóle wygląda i zastanów się. Możesz jeszcze się pokusić o odkład ale w połowie zielonego ale i tego też nie zrobisz w rok. Przy odkładzie najlepiej chyba będzie wsadzić go do gruntu i przygiąć górę do ziemi i zakopać.
http://nbonsai-nicrum.blogspot.com/
Mądry ogrodnik pamięta, że dobre cięcie służy tylko ujawnieniu piękna, ale nigdy go nie tworzy .
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości