• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ostrokrzew usycha, co robić? :(
Witam serdecznie.

To moje pierwsze drzewko, zakupione w marcu-kwietniu w obi.
W pierwszym miesiącu zauważyłem na glebie jakieś 3 małe wrzecionowate białe robaczki. Takie malutkie larwy + taką jakby białą pajenczynkę na ziemi. Niemniej drzewko wydawało się być w dobrej formie choć gubiło po kilka zielonych listków.
Na temat robaczków w necie nic nie znalazłem, wybiłem te co zauważyłem i już więcej się nie pojawiły.

Później drzewko nawet zakwitło i strasznie, ale to strasznie się rozrosło (podlewałem tylko woda, raz dziennie, czasami też spryskując liście). Drzewko rozrosło się tak, że szarpnąłem się na te japońskie narzędzia (masakra jakie to drogie) i ładnie je przyciąłem, zabezpieczyłem pastą ranki i nawet odrutowałem jedną gałązkę! Big Grin

Kupiłem też nawóz w kostkach, jedną kostkę rozłupałem i położyłem po obu stronach doniczki. Gdy wchłonęła się z wodą, dałem drugą, która obecnie też jest na wykończeniu.

Niestety zmuszony jestem przewozić drzewko raz na dwa tygodnie ale do tej pory mu to nie szkodziło. W innym miejscu też stawiam je na parapecie ale nie w pełnym słońcu.

Od około miesiąca zauważyłem, że listki zaczynają usychać i nie wiem co mam zrobić. Przy czym widzę tu jakby dwa rodzaje wysychania, pierwszy rodzaj jest identyczny jak w tym poście: http://www.bonsaiforum.pl/problem-z-liscmi-t15990.html Listki są suche i brązowawe razem z całą gałązką. Gałązka robi się tak sucha, że można ją odłamać jak patyk. Nie jestem w stanie zorientować się jak ten proces postępuje. Na całym drzewku są takie fragmenty pousychanych listków. Zauważyłem też drugi efekt wysychania - niektóre listki usychają od czubka w dół. Każdego dnia listek schnie o milimetr.

Co robić?

Załączam zdjęcia:

[Obrazek: f25g.jpg]

[Obrazek: o6cn.jpg]

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
masz te same objawy co ja, sprawdz moj post moze odpowiedzi ci pomoga.
jak bys znalazl sposob na to zjawisko daj znac na forum.
u mnie jak sie zastosowałem do porad to chwilowo zachamowałem ten proces ale niestety co jakis czas powraca i znowu zabiera pare galazek.
tez nie wiem co to moze byc.
  Odpowiedz
W moim poście dałem link do Twojego. Jeśli znajdę jakiś sposób to dam znać.
  Odpowiedz
Napisz gdzie je trzymasz? W domu może mies za suche powietrze.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
  Odpowiedz
ja swojego trzymam na balkonie i jest bez wiekszych zmian narazie
  Odpowiedz
Sprzątnij wszystkie suche opadłe listki z doniczki. Po za tym ziemia wygląda na suchą. Przyjrzyj się ponownie roślinie i upewnij się, że to nie przędziorki ją wykańczają.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości