• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BONSAI Z NASIONKA - zimowanie rośliny o wielkości 7 cm
Witam,

Jako początkująca bonsaistka chciałabym skonsultować swoje drzewko :-) Mam dwa pytania:

1. W lutym 2013 r. zasadziłam nasionko sosny z gotowego zestawu do kształtowania bonsai. Kilka tygodni po tym, jak nasionko zakiełkowało, przesadziłam roślinkę do minimalnie większej doniczki - bałam się, że roślinka jest za mała i że uschnie, jeśli wsadzę ją do czegoś większego, przeznaczonego dla bonsai.

Teraz roślinka ma ok. 7 cm, cienką łodygę, co jakiś czas pojawiają się jej nowe zielone igiełki. Do tej pory trzymam ją na oknie w pokoju, ale wiadomo sosna jest gatunkiem outdoorowym i zastanawiam się jak powinnam przygotować ją do zimy. Czy taką małą roślinę można wystawić na zewnątrz czy lepiej trzymać ją nadal na parapecie wewnątrz? Czy powinnam już przesadzić ją do płytkiej doniczki, czy poczekać z tym do wiosny?

2. Jak widać na zdjęciu na ziemi pojawiło się coś zielonego (mech?), a na wewnętrznej ścianie doniczki (tuż nad ziemią) - biały osad, który łatwo się kruszy (prawie jak piasek). Czym mogą być spowodowane te zjawiska?

Podlewam drzewko wodą mineralną (ewentualnie odstaną wodą z kranu). Do tej pory nie testowałam żadnych odżywek do bonsai.
Czytałam gdzieś, że mech wpływa pozytywnie na drzewka - jak to jest naprawdę?

Będę wdzięczna za wszelkie uwagi i rady (moje mini drzewo - również Big Grin)

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Jakie jest twoje doświadczenie w prowadzeniu sosen od nasiona? Jeżeli dobrze znam bonsaistów w Polsce to jest może 5-8 doświadczonych którzy by dali radę a nie jestem pewien czy próbowali bo po prostu szkoda czasu.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości