• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pieprzowiec chiński - żółkną liście
Witam wszystkich,

Problem jest taki, że od ok miesiąca żółkną i opadają liście. W ciągu tego miesiąca to z 1/3 już odpadła i kolejne żółkną (a potem brązowieją i usychają).
Zacząłem podlewać mniej bo już przestało rosnąć i chyba usypia ale nie pomogło.
Nie nawożę bo w sklepie gdzie było kupione gość powiedział żeby już nie nawozić.
I generalnie nie wiem co jest z nim nie tak. Stoi przy południowym oknie, doświetlam je dodatkowo lampką, kaloryfery są jeszcze wyłączone także nie wiem. Temperatura ok 18-23st.

Niech ktoś poradzi co jest z nim nie tak, bo w tym tempie to nie doczeka świąt? A szkoda bo już roku je mam i się przywiązałem Sad
Załączam fotki: http://niebo.one.pl/bonzai/new2/index.html - jest ich sporo więc na zewnętrznej stronie wrzucam.

Może wykopać je i obejrzeć korzenie Idea
  Odpowiedz
Mam to samo,w zeszłym roku zgubił wszystkie liście i odbudował się przez zimę.
  Odpowiedz
Ale nawoziłeś go, doświetlałeś albo robileś coś dodatkowo, czy sam z siebie poprostu się odbudował?
  Odpowiedz
moim zdaniem - zła mieszanka glebowa, za mała donica, za niska wilgotność powietrza - no cóż, nie musisz mnie naśladować, ale ja na mojego nałożyłem folię (na koronę) i nieco mniej podlewałem a więcej opryskiwałem wodą, do tego trochę mikroelementów (np. eliksir do bonsai Rainbow lub Mineral Magic GHE w niewielkich ilościach do podlewania) i jak na razie jest zdrów, nawet bez foli. Jeśli masz dostęp do jakiejś małej szklarni to jest to właściwe miejsce dla tej rośliny tak latem jak i szczególnie zimą.
Paweł Dembek
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości