Witam,dziś zauważyłem że na moim drzewku, w okolicy korzeni pojawiły się małe białe robaczki, czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co mam zrobić? drzewko jeszcze tego nie odczuło ale podejrzewam że muszę się spieszyć. Dołączam zdjęcie, dziękuje z góry.
Czy taka metoda na jajka szkodników też może mieć niszczycielski wpływ?
Oprysk "tytoniowy" na liście nie zaszkodzi dzewku?
Odgarnąłem lekko warstwę ziemi w Sageretii i spotkałem prawdopodobnie białą mszycę, a pod liściem ,było takie coś owalne białe-od razu usunąłem , no i jeszcze nalot białych kropek gdzieniegdzie pod liścmi, roślinę mam dopiero tydzień, jest w okresie aklimatyzacji z tego względu nie chcę stosować ostrych chemicznych środków. Sageretia marnieje z dnia na dzień liście matowieją,wiotkie się robią i przebarwiają się.
Herbata z pokrzywy w torebkach ? natomiast witaminy od Marlboro są już w drodze do intruzów :wink: roślinę podlałem dość obficie tą "zainfekowaną" , a resztę dzewek podlałem tytoniówką tylko troszkę, tak profilaktycznie..
Po wczorajszym zanurzeniu doniczki na powierzchnię wody wypłynęły Skoczogonki.
Bonsai z marketu. Ziemia chyba jest nie zbyt super przepuszczalna, dlatego mam pytanie czy można posypać lekko węglem dzewnym dno doniczki ,aby ograniczyć rozwój grzybów na korzeniach po ewentualnym przelaniu?
Czy zastosowanie podłoża z akadamy może bardziej ograniczać rozwój szkodników niż w ziemii ?
Planuję zastosować: 1 warstwa gruba akadama , średnia i na górną warstwę drobniejszą. W tej grubszej rozsypię niewielką ilość węgla dzewnego. Do takiego podłoża mam stosować nawóz Bio Gold.
Może tak być?
do wszystkich gatunków takie podłoże się nadaje?
Nie wiem jak wielka jest ta roślina ale nie sądzę że ma 50cm i wielką doniczkę więc frakcjowanie wg. mnie nie ma większego sensu. Poza tym z tego co widzę roślina jest w aka - chyba że tylko posypane po wierzchu.
BIOGOLD to nawóz organiczny jeżeli chcesz go używać w formie stałej to nie będzie dobrze wyglądał na doniczce w mieszkaniu tym bardziej że w niektórych będą zalęgały się larwy owadów które rozkładają nawóz - z jednej strony chcesz wyjałowić podłoże z frakcji biodegradowalnych z drugiej walisz dokładnie taki nawóz. Ja bym się skłaniał w stronę chemicznych nawozów ale jak wolisz.
W żadnym dzewku nie mam akadamy.
Chcę zrobić porządne podłoża,żeby ograniczyć do minimum problemy z przelaniem,robalami itd. Nie będę na tym oszczędzał,mają być najlepsze
wg ciebie którą grubość akadamy zastosować i ewentualnie który jest najlepszy nawóz chemiczny?
Skoro nie masz akadamy to czyje zdjęcia wklejałeś do forum? Tam widać aka.
Co do nawozów masz całą gamę do wyboru - zwracać uwagę by NPK nawozu było dobrze dobrane do danego okresu.
Nie miałem takich doświadczeń przeprowadzanych. Nie mam czasu rozczulać się nad każdą możliwością od tego jest chemia. Rozpoznanie szkodnika - dobór środka chemicznego - walka - po szkodniku.