• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomoc dla początkującego.
Witam Wszystkich serdecznie.
Od pewnego czasu noszę się z zamiarem spełnienia marzeń z lat młodości, czyli własną hodowlą roślinek które po wielu latach można będzie dumnie określić jako bonsai.
Warunki jakie posiadam pozwalają na uprawą roślin typu indoor, okna na wschód i zachód, mieszkanie w bloku, ostatnie 4 piętro, balkon do ewentualnego przezimowania roślinek od strony wschodniej.
Nagromadziłem już trochę materiałów typu ziemia, pojemniki, żwirek, kokos, posiadam domowej roboty szklarenkę na parapet do wysiewu oraz materiały do budowy pojemnika na zimowanie roślinek.
Teraz najtrudniejsze wybór roślinek sadzonek i nasion. Czytając oferty sklepów i strony poświęcone bonsai wybrałem sobie kilka roślin:
bugenwilla gładka
coprosma
cyprysik kalifornijski
fuksja
granatowiec
kamelia japońska
ligustr chiński
karmona drobnolistna
ostrokrzew karbowany
pieprzowiec
podocarpus
wiąz drobnolistny
Azalia Indica
oliwka
Bukszpan Harlandii
Kuflik cytrynowy
Lagerstroemia indica
drzewko truskawkowe
Oczywiście zdaję sobie sprawę iż nie sposób mieć wszystkie, ale będę bardzo zobowiązany za wszelką pomoc i rady które wybrać wg Was.
Nie pisałem o typowych roślinkach typu grubosze, mirt, figowce/fikusy, róża pustyni bo to wiem iż można uprawiać w domu.
Pozdrawiam
Sebastian
  Odpowiedz
To teraz wejdź na taką stronę "firmową" którą prowadzą pasjonaci tej sztuki (czyli tacy którzy już mają jakieś osiągnięcia w dziedzinie bonsai a nie tylko chcą zrobić na tym biznes) i poszukaj nań choćby jednej oferty z nasionami - powodzenia. Temat wielokrotnie poruszany na forum.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Szczerze polecam warsztaty, niezastąpione!!
  Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedzi zawierające cenne informacje.
Panie Bolesławie
Otóż w sieci niestety są takie sklepy nie wiem czy prowadzone przez doświadczonych pasjonatów czy też ludzi chcących zarobić, ale są. Co dotyczy nasion to w moim poście pomyłkowo umieściłem to słowo. Z nasionek chcę posadzić tylko różę pustyni.
Panie Adrianie
Cóż warsztaty super sprawa. Niestety mieszkam w wymierającym mieście jakim jest Włocławek, gdzie zdobycie na rynku fajnej sadzonki czy prebonsai graniczy z cudem, a co dopiero warsztaty. Wyjazdy raczej odpadają za duże koszta i kilkanaście godzin podróży.

Pozdrawiam.
  Odpowiedz
Kilkanaście godzin,chyba pieszo :wink: Do Warszawy masz ok. 2 godziny.
Pozdrawiam
Rafał Ulfig
  Odpowiedz
To się zgadza Warszawa ok 2, Katowice, Wrocław ok 6.
  Odpowiedz
Kto w Katowicach prowadzi warsztaty?
Gorzów Wlkp 4h. Dla odważnych świat należy - ja jeździłem i nadal jeżdżę do Wrocka 200km. Jak nie było A4 i własnego samochodu podróż z krzakiem i walizką narzędzi zajmowała mi 4-5h. Ruszcie dupy sprzed monitora. Nawet Wojtek N. do dziś jeździ z Kołobrzegu do Wrocka.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
serek.m napisał(a):Z nasionek chcę posadzić tylko różę pustyni.
Jeśli chodzi o Adenium to Proszę
Co do reszty to trzymam stronę chłopaków. Smile
http://nbonsai-nicrum.blogspot.com/
Mądry ogrodnik pamięta, że dobre cięcie służy tylko ujawnieniu piękna, ale nigdy go nie tworzy .
  Odpowiedz
Cóz trzeba kasę zbierać na warsztaty, podróż i wyruszyć.
Możecie mi polecić gdzie warto pojechać. Chciałbym na miejscu też kupić jakąś roślinkę i podstawowe narzędzia. Ponieważ nic nie posiadam, z gołymi rękoma muszę jechać.
Pozdrawiam
  Odpowiedz
Polecam warsztaty u Pana Pietraszki w Akademii Bonsai we Wrocławiu, roślinę możesz kupić na miejscu, o narzędzia nie musisz się martwić, atmosfera super!!! O terminach możesz się dowiedzieć ze strony Forum, lub bezpośrednio ze strony Akademii. Pozdrawiam!
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości