• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sąsiad drzewka
Czy obok drzewka bonsai moga stac na parapecie inne kwiatki, np kwitnące? słyszałam od koleżanki, że kwiatki stojace obok drzewka moga gorzej rosnąć?
  Odpowiedz
Fajnie. Niektorzy tez mysla ze fazy ksiezyca wplywaja na jakosc drzewka tlumaczac tym swoja niezdarnosc i brak wiedzy technicznej przy hodowli Bonsai.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Bolas nie bądż dyletantem o kalendarzu biodynamicznym masz nikłe pojęcie!!! Cóż to ty dyktujesz warunki niebytu!!!

MOD: Proszę się trzymać tematu
Pozdrowienia spod naszych Tatr.
Mikołajczak Wiesław
  Odpowiedz
Nooo dobra wczesniej rzeczywiscie guzik mnie to interesowalo ale teraz po przeczytaniu kilkunastu stron odnosnie przyplywow i odplywow wody z czegokolwiek na naszej planecie ze najlepiej jest nawalic sie w marcu bo nie idzie w nogi.
Dalej nie przekonywuje mnie fakt zeby w bonsai stosowac sie do w/w kalendarza. Nie zauwazylem tez zeby w naturze np rosliny wysiewaly sie zgodnie z fazami ksiezyca. Sorki ale nadal do mnie to nie dociera a jesli ktos nie umie przesadzac, przycinac czy drutowac to ksiezyc nic mu w tej czynnosci nie pomoze.
Dodam jeszcze ze to troszke jak z bioenergoterapii. Jedni czuja przeplywajacy prad/energie inni ida 1,5m pod glebe a jeszcze inni mowia o autosugestii ktora to odziwo naukowo jest zbadana. Jeszcze inni stosuja magnetyzery do herbaty a inni piramidki na owoce. Zawsze mozna zwalic na cos. Dlaczego mamy umierac bez powodu??
MODa przepraszam za offtop.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Bolas napisał(a):Sorki ale nadal do mnie to nie dociera a jesli ktos nie umie przesadzac, przycinac czy drutowac to ksiezyc nic mu w tej czynnosci nie pomoze.

Jest takie powiedzenie "Złej baletnicy będzie przeszkadzać nawet koronka w spódnicy"
I nie to że sie mi nie chciało o tym poczytać Smile - bo czytałem.
Co do pierwszego pytania - TAK inne kwiatki też mogą rosnąć obok drzewka - bo np fikus to też "kwiatek domowy"... Może gorzej rośną bo więcej dbasz o bonsai niż o inne Smile
<!-- m --><a class="postlink" href="http://przemekradomyski.blog.onet.pl/">http://przemekradomyski.blog.onet.pl/</a><!-- m -->
  Odpowiedz
Wy wszyscy co znacie się na drzewkach myślicie że pozjadaliście wszystkie rozumy, jak ktoś prosi o porade, to jak masz pisać bzdety, to się wstrzymaj i nie pisz wcale. A jak już to na temat o który prosi pytający. Jestem zażenowany waszą wyższością w swoim przekonaniu.
Pozdrawiam wszystkich wszechwiedzących.

MOD: Kolor czerwony jest zarezerwowany dla administratora forum- poprawione
  Odpowiedz
Staszek wybacz, ale twoje podejscie zmieni sie za jakis rok jak juz bedziesz w miare zaawansowanny....i zrozumiesz o co nam chodzi :wink:
Acha i zeby byla jedna konkretna odpowiedz:
To czy bonsai stoi z innymi roslinami czy nie nie wplywa na ich rozwoj 8) , pamietaj tylko ze to co napisalem nie zawsze jest prawda, bo nie ktore rosliny moga wymagac zupelnie innych warunkow, wiec ustawiajac bonsai z innymi roslinami trzeba miec to na uwadze. :wink:
Pozdrawiam,
Michał Bożek
  Odpowiedz
:oops:
Nie chciałem nikogo obrazić. Przepraszam.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości