• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Początki Uprawy Juniperus (Amator) Relacje z Uprawy- nasiona
Witam wszystkich Użytkowników..

Chciał bym na wstępie wyjaśnić ze założyłem ten temat. by się was poradzić gdybym miał jakiś problem albo pytanie odnośnie podlewania kształtowania formowania oraz pielęgnacji :d i inne takie.. oraz w miarę na bieżąco relacjonować postępy w uprawię Mojego Bonsai ..

Dopiero co zaczynam przygodę z Bonsai Kupiłem niedawno nasiona Juniperus
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eff7...2002d.html

Zrobiłem wszystko tak jak w instrukcji Mocze nasiona 24h Potem wsadzę w ziemie przykryję tak by utrzymać wilgoć i tu mam pytanie oglądałem na youtube film w którym takie nasiona po posadzeniu w ziemi wkładano do lodówki .. własnie w tej odmianie .. Czy tak się faktycznie robi??

a i zapomniałem dodać chciał bym uzyskać dość duże drzewko.. czy je się formuje od razu gdy tylko uzyska mniej więcej 6 cm czy najpierw takią wysokość jaką sie chce oczywiście odpowiednio je kształtując i ukierunkowując drucikiem a dopiero potem przycina ??

proszę o wyjaśnienie Smile i w miarę wyrozumiałość Pozdrawiam Smile
  Odpowiedz
odezwij się za 5 lat to pomyślimy o kształtowaniu pnia, a potem po 15 latach to pomyślimy o kształtowaniu gałęzi, btw akurat jałowiec w uprawie jest trudnym materiałem więc na początek moim zdaniem się nie nadaje, a tu tematy do rozkminienia
tuja-w-stylu-bonsai-nasiona-t16180.html?hilit=nasiona%20bonsai
i
witam-i-mam-pytanie-t15966.html?hilit=nasiona%20bonsai
i http://bonsai.kamcio.com/viewtopic.php? ... sai#p44554
Paweł Dembek
  Odpowiedz
Witam
Temat bonsai z nasion był poruszany wielokrotnie na forum - nie jest to dobra doga dla początkujących w uprawie bonsai ale także dla tych, którzy nie mają podstawowej wiedzy z dziedziny uprawy roślin. Postawione pytanie świadczą, że nie masz dużego pojęcia ani o jednym ani o drugim. Nie piszę tego aby Cię zniechęcić ale żebyś nie musiał błądzić po omacku.

Jeśli chcesz uzyskać dużą roślinę z nasiona to może potrwać to kilkadziesiąt lat.

Jesteś z Warszawy więc najłatwiej będzie Ci wybrać się do Marka Gajdy na Połczyńską i tam zobaczyć co to jest bonsai, co to jest materiał na bonsai a na warsztatach poznasz tajniki uprawy roślin i formowania bonsai - zdecydowanie będzie to lepsza i szybsza droga do zostania bonsaistą jeśli stanie się to twoją pasją.
Pozdrawiam i powodzenia
Rafał Wodzicki
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.niwaki.com.pl">www.niwaki.com.pl</a><!-- w -->
  Odpowiedz
W pierwszym linku który podał Paweł dość jasno wyklarowałem ile do tego potrzeba czasu.
Poza tym to nabijanie w butelkę. To tak jakby sprzedawać proso a koń sam przyjdzie a raczej marchewkę dla osłów. Już samo opakowanie tego "dopalacza" mówi samo za siebie że nawet producent nie ma pojęcia co tak naprawdę ma sprzedać. Zdjęcie przedstawia sosnę (pinus) a nie jałowca (juniperus) więc z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć że w środku będzie Raphanus (rzodkiewka). Poza tym zostaje jeszcze kwestia jaki to juniperus bo odmian jałowców jest cała masa.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
...dodatkowo jak policzymy kwestię pieniędzy to ziarenko, które choć małe to będzie nas przez lata kosztować więcej niż dorodny gotowy materiał do kształtowania. Już nawet nie liczę wody i nawozu ale czas, który niektórzy przeliczają na pieniądze. 2min dziennie da nam 12h rocznie. 12h razy min 5 lat i mamy 60h. Pracując nawet jako pomagier murarza, nie obrażając tych naprawdę ciężko pracujących ludzi, za 60h pracy mamy co najmniej 600zł co daje nam Pi razy drzwi kilka (w zależności od fuksa i gatunku) fajnych materiałów "tu i teraz"...
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości