• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bonsai z ikei prośba o pomoc, identyfikacje i porady
Witam wszystkich ponieważ to mój pierwszy post. Kilka tygodni temu dostałem takie drzewko wiem że kiedyś było kupione w ikei i tylko tyle, reszta to moje domysły na podstawie internetu. Na początku strasznie gubiło liście ale jakoś sobie z tym poradziłem. Wydaje mi się ze to fiscus ginseng - spryskuje go 3 razy dziennie co prawda osad na liściach jest ale nie spadają i tutaj moje pytanie co mogę zrobić żeby drzewko się zagęściło i ładnie rosło może powinienem coś przyciąć ? Więcej światła niż ma nie jestem w stanie mu zapewnić stoi 1.5 merta od okna a na parapecie go nie postawie. Proszę o potwierdzenie gatunku i o ocene drzewka. Za każde odpowiedzi z góry dziekuje. Przejrzałem mnóstwo informacji ale mimo wszystko zdecydowałem się na tego posta.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Jakbyś poszukał dobrze na forum znalazłbyś informacje że nie ma czegoś takiego jak F. ginseng bo to nazwa handlowa dla gatunków F. retusa lub F. microcarpa. Z twojej rośliny można by było zrobić min. 3 rasowe bonsai choć zabrało by to trochę czasu. Jeżeli chcesz tylko go zagęścić to oprócz wilgotności musisz mu zapewnić więcej światła jeżeli nie naturalnego to sztucznego są do tego specjalne lampy to niestety konieczność. Nie przytyjesz pijąc samą wodę.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Dziekuje za odpowiedź. Nie przywiazywałem wagi do nazwy, myślałem ze to 3 różne gatunki. Powinienem przyciąć drzewko ? Jeżeli tak to kiedy ? Chciałem jeszcze dodać ze temp w mieszkaniu to 24C gorąco ale grzejniki i tak pozakrecane. Chciałem się jeszcze zapytac czy i kiedy ewentualnie przesadzic rosline bo rośnie w zwykłej wysokiej doniczce. Pozdrawiam
  Odpowiedz
Wszelkie zabiegi wykonujemy tylko na zdrowych roślinach. Twoja wygląda zdrowo ale na przycinanie jest troszkę mało zieleni. Jak straci wygląd którego i tak nie ma możesz przycinać. To ficus więc możesz szczepić gałęzie w których miejscach chcesz ale najpierw je musisz mieć Big Grin post37026.html?hilit=szczepienie%20ga%C5%82%C4%99zi#p37026
  Odpowiedz
Dzięki za link ze szczepieniem ale dla mnie jeszcze za wcześnie na takie doświadczenia, ale fajnie poczytać, a mógłbyś mi jeszcze powiedzieć czy mam go przesadzić do niskiej doniczki bo teraz rośnie w bardzo wysokiej a wszystkie bonsai mają niskie. I jeżeli przesadzić to teraz czy poczekać na wiosne? Dzisiaj zauważyłem że w ziemi są dżownice nie wiem w czym on rośnie i skąd one się tam wzieły. Dzięki za poświęcony czas. Pozdrawiam
  Odpowiedz
Płaska donica pomaga w proporcjach w drzewach reprezentacyjnych już ukształtowanych. Możesz ten pojemnik traktować jako przechodni i roboczy więc ja bym osobiście puki co nie przesadzał. Szczepienie jest proste tyle ze nie wszystkie gałęzie się przyjmują tyle że najpierw trzeba roślinę zapuścić. Dobrze by było iść z nią na jakieś warsztaty i tam przedyskutować temat ale na razie musisz ją zapuścić i to mocno.
Co do dżdżownic można zalać ziemię wywarem z petów lub tytoniu jeżeli palisz a jeżeli nie to podlewać przez zanurzenie i przesuszać ziemię między podlewaniami - w każdym markecie kupisz też środek do ich zwalczania jeżeli powyższe ekologiczne metody nie zdadzą rezultatu.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości