Witam.
Chciałem się dopytać jaką najlepiej wybrać glebe do mojej karmony. W rozpisce na forum jest 2/2 czyli pół na pół akadama z ziemią uniwersalną.Albo żwirek z ziemia uniwersalna 1/1.Wyczytałem że można posadzić też w czystej akadamie.
Jak by mógł ktoś napisać w jakiej mieszance drzewko będzie miało najlepiej.
Z góry dziękuje za każda pomoc.
Jak masz głęboką doniczkę to zrób na dole drenaż z grubego keramzytu i posadź w czystej twardej akadamie o średniej granulacji. Co tu dużo kombinować POZDR
W sensie czy ta doniczka jest wystarczająco głęboka na drenaż i czy nie jest za mała na to drzewko?Bo drzewko jest jeszcze w mieszance z leroya i sie aklimatyzuje będe je przesadzał za tydzień.(Przepraszam za źle sformułowane pytanie)
Jeśli trafnie oceniam zdjęcie, to doniczka jest malutka, więc drenaż se odpuść, tylko na dół sypnij grubszą akadame. Doniczka jest jaka jest. Dobór doniczki zależy od tego, co chcesz w danej chwili osiągnąć.
Drutowałem drzewko gdyż gałęzie w koronie były poplątane.Nigdzie nie mogłem znaleść odpowiedzi na moje pytania.A brzmią one następująco czy drzewko przesadzić do doniczki treningowej czy większej do bonsai?Zależy mi teraz na przyroscie pnia i gałęzi.I jesli posadzę drzewko w ziemi uniwersalneji akadamie w stosunku 1:2 na drenarz dam keramzyt ,to jak z nawożeniem gdyż akadama jest jałowa?
Przesadziłem drzewko do większej doniczki.Do mieszanki akadama,uniwersalna,zeolit,czerwona lawa w stosunku 8:4:3:3.
W korzeniach miało coś dziwnego to chyba wata.Ziemia z leroya w ogóle nie przepuszczała wody.Na dno dałem 3 cm średniego kermazytu.Przyciąłem korzenie.Mam nadzieje że drzewko odżyje w lepszej glebie..Za ok 2 miesiące zdejme druty.Za jakiś czas nawożenie i niech sobie rośnie.
Jeśli popełniłem jakieś błędy w moich działaniach to proszę mi zwrócić uwagę, żeby więcej ich nie popełniał.