Dzień dobry,
bardzo proszę o pomoc. Dostałam ostatnio drzewko bonsai i mam problem z uzyskaniem informacji na jego temat - czy jest to sosna czy świerk i w jakich warunkach będzie mu najlepiej? Postawiłam go na oknie, od strony zachodniej, pełne słońce jest tu tylko po południu i to niezbyt mocne. Jak często go podlewać? Zauważyłam zżółcenie niektórych igiełek (przedstawione na zdjęciu) - czy to oznacza, że jest zbyt mało podlewany czy może to być reakcja na zmianę miejsca?
Masz sosnę ( co do szczegółowego określenia gatunku to musi się odezwać ktoś bardziej doświadczony), sosny muszą stać na zewnątrz, trzymając ja w pokoju powoli ją zabijasz.
Oj gdyby mój fikus był tak zielony jak ja..
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.bonsaitables.pl">www.bonsaitables.pl</a><!-- w -->
Podlewaj gdy ziemia przeschnie, ale nie kompletnie do suchej wióry, tylko gdy będziesz czuła, że roślina jest wyraźnie lżejsza oraz po górze jest sucho.Czasem będzie to codziennie, czasem wystarczy raz w tygodniu-tego nie da się określić bo zależy od pogody.
Sosna obstawiam, że kosodrzewina, pnia dokładnie nie widać, ale możliwe że szczepiona jakąś odmianą.
Żółte igły to chyba z tego co widzę to przyrost z 2014 roku (przynajmniej na pierwszym zdjęciu) czyli możliwe, że zbyt mało słońca i zrzuca igły z dolnej strefy.
Co do warunków, to na zewnątrz oczywiście, pełne słońce
Sosna ma wypuszczone świeczki więc nie ma większych problemów. Sosny to takie nasze kaktusy wytrzymują mocniejsze przesuszenie ale bez przesady za mokro też nie lubią. Gorzej ze słońcem tego akurat potrzebują sporo. No i to co zauważył kolega obowiązkowo na dwór.
Dziękuję bardzo za wszystkie porady. Mam jeszcze pytanie odnośnie trzymania tej sosenki na zewnątrz. Niestety nie mam ogrodu, natomiast mam balkon. Czy wobec tego regularne wystawianie jej na zewnątrz i pozostawienie jej na balkonie zimą wystarczy czy powinnam znaleźć jej inny dom?
Co rozumiesz poprzez "regularne"? Ta sosna ma być na dworze cały czas , także zimą. Do środka możesz ją brać tylko od wielkiego święta. Zimą jakby nawet był potężny mróz to nie wnoś do domu bo roślina pomyśli , że to już wiosna.
Sosna ma stać na zewnątrz cały czas, to jest roślina z naszego klimatu więc warunki domowe jej nie będą służyły, jak chcesz coś do domu to proponuję fikusa (chociaż i on najlepiej rośnie pod chmurką), niby mamy podział na gatunki do wewnątrz i na zewnątrz ale tu chodzi o to że niektóre gatunki bonsai trzeba trzymać w domu tylko przez pewien okres kiedy to na zewnątrz jest po prostu za zimno. Pamiętaj tylko że jest to sposób na zabezpieczenie rośliny, i żadne drzewo czy krzew nie wywodzi się z mieszkań lecz ze stanu naturalnego.
Oj gdyby mój fikus był tak zielony jak ja..
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.bonsaitables.pl">www.bonsaitables.pl</a><!-- w -->