• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
chorujące liście miłorzębu dwuklapowego
Cześć
Mam problem z miłorzębem, z liśćmi dzieje się coś niedobrego.
Drzewko stoi w pełnym słońcu od rana do wczesnego popołudnia, potem ma cień. Podlewane intensywnie. Obecnie zabieram je z pełnego słońca i trochę ograniczam podlewanie. Czy macie jakieś sugestie co może być nie tak?

Zdjęcia udostępniam w foldrze na drive, https://drive.google.com/folderview?id=0...sp=sharing
  Odpowiedz
Myślę że troszkę go przesuszyło. Podlewaj częściej i może ustaw kilka podstawek z woda dookoła.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Teraz to już nie wiem, co zrobić. Dominującą diagnozą było przelanie (sic!), bo wody mu nie szczędziłem. Ty mówisz, że przesuszenie. Był też pomysł, że za ostre słońca. Teraz zdjąłem go z pełnego słońca, ziemię utrzymuję wilgotną, ale mnie podlewam jak nie czuję, że trzeba i zobaczymy.
Mój problem polega na małym balkonie i małym polu do manewru. Musi wytrzymać jeszcze ze 2 lata tu, a potem mam nadzieję na zmianę lokum.
Pozdrawiam

PS martwi mnie też kwestia zimowania. Zaniosę go do piwnicy, ale jednak tam jest dość dodatnia temperatura.
  Odpowiedz
Ciężko wróżyć jeżeli ma cały czas wilgotną ziemię to też może być przyczyną. Powinieneś między podlewaniami ją przesuszyć tak by powietrze, które też jest potrzebne do prawidłowego wzrostu korzeni, tam dotarło.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości