• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Początek...
Witam,
Chciałbym zacząć uprawiać bonsai, tylko jako świeżak do końca nie wiem co i jak. W internecie różne informacje a mnie intersuję odpowiedź na kilka pytań.
Zacznę od tego że chce zacząć od nasiona i liczę się z tym że to długo trwa. Nie interesuję mnie kupno gotowego drzewka nawet najmniejszego.
Drzewko będzie przebywało w pokoju.

i teraz pytania:
1. Gdzie kupić nasiona i wszystko co mi będzie potrzebne do uprawy.
2. Jakie nasiona kupić?
3. Macie jakieś dobre sprawdzone poradniki?
  Odpowiedz
Ad. 2 rady-dla-poczatkujacego-identyfikacja-pielegnacja-t13957.html?hilit=nasion punkt 3.
Ad. 3. ksiazki-o-bonsai-literatura-bonsai-t8844.html
  Odpowiedz
Na tym forum zostały kiedyś powiedziane mądre słowa. Bardzo mi się spodobały i dlatego je przytoczę : "jak malarz zamierza namalować obraz to czy zaczyna od uprawy lnu na płótno???"
Krzysztof
Znać drogę to jedno,a podążać nią to całkiem co innego
  Odpowiedz
...albo drzewa na pędzel, tudzież borsuka na włosie?
  Odpowiedz
Silver napisał(a):Na tym forum zostały kiedyś powiedziane mądre słowa. Bardzo mi się spodobały i dlatego je przytoczę : "jak malarz zamierza namalować obraz to czy zaczyna od uprawy lnu na płótno???"
Błaniu napisał(a):...albo drzewa na pędzel, tudzież borsuka na włosie?
Nie wiem czy macie po 15 lat czy nie dojrzeliście jeszcze umysłowo.
Od tego jest forum żeby rozmawiać na temat, jak mój pomysł jest zły to wystarczy napisać "gościu niemasz szans na początek od ziarna czy coś zrób tak i tak..."

Przytaczaj mądre słowa ale jednocześnie używając troche wyobraźni.
Przyjmując że jestem "malarzem" nie zaczynam od uprawy lnu na płótno = ziemia,doniczka itd. bo to sobie kupie.

Ja powiem od siebie że jeśli nie macie nic do powiedzenia na temat to nie piszcie...
jakieś docinki, cytaty, żarty to dobre dla gimnazjalistów.

Pelidea napisał(a):Ad. 2 rady-dla-poczatkujacego-identyfikacja-pielegnacja-t13957.html?hilit=nasion punkt 3.
Dziękuję.
  Odpowiedz
Jesteś na najstarszym forum bonsaiowym w PL wystarczyło wpisać odpowiednie hasło w opcji SZUKAJ i zobaczyć ile jest tematów dot. uprawy od nasiona. Wiem że są ludzie którzy próbują ale są to zaawansowani "gracze" i jak na razie nie kwapią się by pokazać swoje kilkunastoletnie doświadczenia z taką uprawą. Kiedyś pokazywałem jak takie rośliny wyglądają po 5-10-15 i chyba 20 latach Ty piszesz że nie masz doświadczenia z uprawą bonsai a już wysiew nasion w sierpniu świadczy o tym że z botaniką też ciężko więc to troszkę jak rozmowa alpinisty z tą panią
http://rehoty.pl/fotki/1174.jpg
Temat był przerabiany wiele razy jeżeli pierwsi bonsaiści w tym kraju zaczęli by od nasion to teraz pokazywaliby rośliny z nasion w połowie drogi więc nie oczekuj innych odpowiedzi - z definicji każdy wie z praktyki podejrzewam że nikt.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
zeenek napisał(a):
Silver napisał(a):Na tym forum zostały kiedyś powiedziane mądre słowa. Bardzo mi się spodobały i dlatego je przytoczę : "jak malarz zamierza namalować obraz to czy zaczyna od uprawy lnu na płótno???"
Błaniu napisał(a):...albo drzewa na pędzel, tudzież borsuka na włosie?
Nie wiem czy macie po 15 lat czy nie dojrzeliście jeszcze umysłowo.
Od tego jest forum żeby rozmawiać na temat, jak mój pomysł jest zły to wystarczy napisać "gościu niemasz szans na początek od ziarna czy coś zrób tak i tak..."

Przytaczaj mądre słowa ale jednocześnie używając troche wyobraźni.
Przyjmując że jestem "malarzem" nie zaczynam od uprawy lnu na płótno = ziemia,doniczka itd. bo to sobie kupie.

Ja powiem od siebie że jeśli nie macie nic do powiedzenia na temat to nie piszcie...
jakieś docinki, cytaty, żarty to dobre dla gimnazjalistów.

Pelidea napisał(a):Ad. 2 rady-dla-poczatkujacego-identyfikacja-pielegnacja-t13957.html?hilit=nasion punkt 3.
Dziękuję.

...No i rozmawiamy a to było i dowcipne i konkretne zarazem ...
i nikt nie powiedział, że nie masz szans tylko , że to zabierze Ci kilka jak nie kilkanaście lat na stworzenie materiału - dopiero materiału.
Jeśli o mnie chodzi możesz sobie siać i do zobaczenia za te kilkanaście lat w miejscu, w którym mógłbyś już być dzisiaj.
  Odpowiedz
Panowie jak zawsze zgryźliwi. Pazurki wyciągać tak na nowych.
A ja napiszę tak - sianie nasion to dość ekstremalny wybór dla mnie. Nie polecam - za dużo czasu i zachodu, ale nikt nie zabroni sadzenia, jeśli masz takowy czas, zapał i jeszcze raz czas - to życzę powodzenia. Smile
Polecam bardziej kupno jakiegoś okazu, ale nie takiego z Obi, czy jakiejś sieciówki. Odwiedź sklep, który się tym zajmuje, bądź - jak dla mnie - the best in Poland - Akademia Bonsai [Centrum Bonsai, 52-214 Wrocław, ul. Kurpiów 14].
Państwo Włodzimierz i Elżbieta Pietraszko mają wiedzę i mnóstwo ciekawych eksponatów na każdą kieszeń.
Pozdrawiam. Łukasz Kolanko
W razie pytań <!-- e --><a href="mailto:ldkolanko@wp.pl">ldkolanko@wp.pl</a><!-- e -->
  Odpowiedz
Do wysiewu nasion nie jest potrzebna wiedza bonsaisty,ale co nie znaczy że to zła droga ,nie będę pisał że będziesz na początku drogi czy w połowie jak inni bo oznaczałoby to że drzewo w końcu kiedyś będzie skończone a tak nie jest.
Rośliny w różnym stopniu zaawansowania pielęgnuje się trochę inaczej ,inaczej przycina się sadzonkę, inaczej drzewko bardziej zaawansowane a całkiem inaczej dojrzałe bonsai,więc dobrze jest mieć do nauki materiały w różnym stopniu zaawansowania.Pamiętaj że jak zaczniesz od samego wysiewu nasion to za 15 albo 20 lat nie będziesz miał kogo zapytać o radę Big Grin
Pozdrawiam
Rafał Ulfig
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości