• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sosna 2
Witam. Na działce rośnie sobie sosenka jak na zdjęciu. Problem jest w tym, że zeszłego roku poziom działki został podniesiony o jakieś 30-40 cm. To co widać, to ok 2/3 drzewka, reszta pnia jest pod ziemią. Na powierzchni średnica pnia to 4 cm. Niestety, w przyszłości sosenka będzie musiała być przesadzona. Myślałem, żeby na przyszły rok pod powierzchnią ziemi zrobić odkład powietrzny. Klasycznie: zdjąć obrączkę kory, owinąć torfem, potem folią, a całość zasypać. Czy próbował ktoś takich eksperymentów na tak grubym pniu? Czy jeden sezon wystarczy na wypuszczenie korzeni, czy może potrzebne są dwa?
Pozdrawiam

Załączone pliki Miniatury

Wojtek
  Odpowiedz
Dziw że przeżyła. Zobacz czy czasem już nie puściła gdzieś korzeni w tej 40cm warstwie jeżeli nie to możesz próbować z dodatkiem dobrego ukorzeniacza.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Witam. Odnośnie ukorzeniacza, to z pewnością do sadzonek zdrewniałych, ale czy masz na myśli jakiś konkretny?
Wojtek
  Odpowiedz
Nie mam jakoś specjalnie sprawdzonego - może ktoś inny poradzi albo forum szkółkarskie.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Ja używałem Ukorzeniacz AB aqua. Na fikusie po roku mogłem dolną cześć odciąć. Pozdrawiam.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości