• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Adenium początkujący
Witam, posiadam kilka sadzonek adenium 1,5 letnich, ładnie rosną są już spore, co mam dalej z nimi zrobić? jak przycinać i formować?
  Odpowiedz
Cześć!
Ja swoje adenium (dokładnie obesum) hoduje od nasion. Mają już rok i nie są zbyt wielkie Smile
Narazie pozwalam im rosnąć swobodnie więc nie wiem nic o ich przycinaniu ale chętnie się dowiem.
Mógłbyś wstawić jakieś zdjęcia?
  Odpowiedz
O to niektóre sadzonki mam ich ogółem 7, mają od 20 do 40 cm, nie wiem co dalej z nimi robić żeby kiedyś były z nich fajne bonsai
[Obrazek: d0524a30a06105eamed.jpg]
  Odpowiedz
Confusedhock: moje mają od 3 do 10 cm! Jesteś pewien że to 1,5 roczne roślinki?
  Odpowiedz
Tak jestem pewny, w zeszłym roku sadziłem na wiosnę Smile
  Odpowiedz
Nie słyszałem żeby ktoś wyprowadził w Polsce adenium jako bonsai więc to ty będziesz fachowcem w tej dziedzinie. Poszukaj na zagranicznych forach i pochwal się tym co się dowiesz.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
ja widziałbym to tak : skoro są to rośliny tak młode jak piszesz to przesadziłbym do dużo większych donic. Trzeba przyciąć stożki wzrostu aby roslina wypuściła pędy boczne bo inaczej będziesz miał takie proste "badylki" a chyba nie o to chodzi. Podlewaj rośliny dopiero po całkowitym przesuszeniu podłoża. Korzystnie to wpłynie na tworzenie się caudexa.Na pierwszej roślinie od prawej już zaczyna to być widoczne. No i temperatura miedzy 20 a 25 stopni.
Krzysztof
Znać drogę to jedno,a podążać nią to całkiem co innego
  Odpowiedz
Z tymi dużo większymi donicami to bym ostrożnie działała.

Polecam nawet nasze polskie forum ogrodnicze, tam jest kilku Forumowiczów, którzy mają przepiękne adenia, mają już kilkuletnie (najstarsze rośliny mają mniej więcej do 10 lat) doświadczenie z ich prowadzeniem. Swoją wiedzą chętnie się dzielą.
  Odpowiedz
Dziękuję za pomoc poszukam jeszcze na forum ogrodniczym Smile :wink:
A swoją drogą gdyby ktoś jeszcze coś wiedział to proszę pisać Smile
  Odpowiedz
A nawozisz je czymś? Jestem w szoku! Jak może być taka różnica? Big Grin
Ja bym je przyciął blisko przy caudexie żeby się fajnie rozgałęziały.
Powodzenia! Big Grin
  Odpowiedz
tak dawałem nawóz do kaktusów i sukulentów pewnie po tym tak poszły
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości