Witam, posiadam kilka sadzonek adenium 1,5 letnich, ładnie rosną są już spore, co mam dalej z nimi zrobić? jak przycinać i formować?
Nie słyszałem żeby ktoś wyprowadził w Polsce adenium jako bonsai więc to ty będziesz fachowcem w tej dziedzinie. Poszukaj na zagranicznych forach i pochwal się tym co się dowiesz.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
ja widziałbym to tak : skoro są to rośliny tak młode jak piszesz to przesadziłbym do dużo większych donic. Trzeba przyciąć stożki wzrostu aby roslina wypuściła pędy boczne bo inaczej będziesz miał takie proste "badylki" a chyba nie o to chodzi. Podlewaj rośliny dopiero po całkowitym przesuszeniu podłoża. Korzystnie to wpłynie na tworzenie się caudexa.Na pierwszej roślinie od prawej już zaczyna to być widoczne. No i temperatura miedzy 20 a 25 stopni.
Krzysztof
Znać drogę to jedno,a podążać nią to całkiem co innego
Z tymi dużo większymi donicami to bym ostrożnie działała.
Polecam nawet nasze polskie forum ogrodnicze, tam jest kilku Forumowiczów, którzy mają przepiękne adenia, mają już kilkuletnie (najstarsze rośliny mają mniej więcej do 10 lat) doświadczenie z ich prowadzeniem. Swoją wiedzą chętnie się dzielą.
tak dawałem nawóz do kaktusów i sukulentów pewnie po tym tak poszły