• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z Fikusem Retusa
Szanowani forumowicze

Kilka dni temu po obcięciu licznych gałązek i obfitym podlaniu mojego drzewka, zauważyłem że przez kolejne dni zaczęły usychać listki i opadać. W tym momencie nie ma na nim żadnego listka. Poniżej załączał zdjęcia, które zrobiłem dzisiaj. Co powinienem zrobić aby puściło nowe liście ? Co mogło być przyczyną takiego stanu ?
Chciałbym dodać że drzewko posiadam od grudnia i jest to moje pierwsza roślina bonsai. Drzewko jeszcze nie było przesadzane, choć mam w planie to zrobić pod koniec kwietnia.
Proszę o pomoc

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Nie bardzo widzę miejsca po liściach więc ile ich zostawiłeś? Mamy coraz lepszą pogodę więc i więcej wietrzymy w domach a ficusy akurat tego nie lubią. Powinien wybić jeżeli będzie miał dobre warunki ale to wymaga wysokiej wilgotności temperatury i słońca - dużo słońca - chyba że problem leży gdzieś indziej.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Przedstawiam zdjęcie zrobione zaraz po przycięciu, tydzień temu. Czy nie powinienem go teraz trochę wysuszyć i wystawiać na zewnątrz w ciągu dnia ? Mieszkam we Francji gdzie jest duża wilgotność powietrza.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Sprawdź jaka wilgotność średnia panuje w klimacie w którym normalnie żyją fikusy i porównaj ją do aktualnej w twoim rejonie Francji - jeszcze raz przemyśl co napisałeś Smile
Oczywiście że jeżeli temp przekracza 15'C warto go wystawiać do słoneczka.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości