Witam dzisiaj kupiłem drzewko,przynajmniej napisane było,że to bonsai,ale karteczka była gdzieś obok i nie mam pojęcia jaki to gatunek,bo nie zabrałem jej ze sobą.Mam nadzieję,że mi pomożecie,określając gatunek, bardzo mi na tym zależy.Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć co z nim dalej robić?Czy nadaje się do przycinania, przesadzenia od razu po zakupie?i ile może mieć lat?
dziękuje za szybką odpowiedź.Też tak teraz mi się wydaję, że to Karmona drobnolistna.A co z przesadzeniem,chyba teraz jest dobry okres na przesadzanie,wyczytałem że nie wiadomo jaka jest gleba w marketach,poza tym może korzenie są zbyt przerośnięte?Zaczekać 2 tyg na aklimatyzajcę?zrobić to od razu ,czy może zaczekać do przyszłego sezonu i wczesnej wiosny?
Zrobię tak jak segurujesz,nie mając żadnego doświadczenia każda wskazówka jest cenna.Dzisiaj też zauważyłem niepokojący objaw,a mianowicie podczas złapanie za dolną część konaru spokojnie cały układ korzeniowy można w całości wyciągnąć,jest w takiej całej bryle...Prawdopodobnie kobiety pracujące na ogrodzie nie traktują tych drzewek poważnie...
Dzisiaj znalazłem na moim drzewku jakieś insekty są malutkie pod liśćmi,nawet nie dałoby się chyba zrobić tak dokładnych zdjęć żeby je uchwycić.W kazdym razie chodzą i są bardzo malutkie czarne,niestety nie mam zadnego preparatu więc drzewko spłukałem pod przysznicem bo gdzieś wyczytałem ze może to pomóc.Możecie doradzić mi w co się wyposażyć?może to mszyce?
Wiem że nikt tutaj nie jest zwolennikiem drzewek z marketu,ale jestem z pomorza a wszystkie szkółki i sklepy zajmujące się bonsai są na południu.Prosiłbym jeszcze o identyfikacje tego gatunku,ponieważ bardzo mi się podoba.