• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miejsce ekspozycji Bonsai
Witam wszystkich. Jako osoba któraz dopiero zapoznaje sie z tematem mam pytanie :-). Przeczytałam, że Bonsai nie nadają się do trzymania wewnątrz ( w domu) tylko na zewnatrz (głównie interesuja mnie iglaki....ale nie tylko). W takim razie mam pytanie, gdzie Państwo trzymacie swoje Bonsaje? Nie na na ziemi tak? Czytałam gdzieś, że na jakiś drewniancyh "półeczkach", ale skoro donice mają dziury to przeciez takie stoliczki szybko uległy by zniszczeniu. To może na skalniaczku czy kamieniu można? Może to głupie pytanie, ale troche się zdziwiłam, po tym jak wymarzyłam sobie że postawię takie bonsaje w domu w punkcie gdzie przyciagałyby wzrok swoim pieknem.
  Odpowiedz
Cześć!
Po pierwsze musisz wiedzieć że istnieją dwa rodzaje drzewek: Otudoor ( drzewka trzymane na zewnątrz) i Indoor ( drzewka do wewnątrz). Ciebie pewnie interesują drzewka do środka jak fikus czy kamelia które sam posiadam. Więc szukaj w tą stronę. Tylko pamiętaj że drzewko bonsai potrzebuje dużo światła!!! Niektóre iglaki nadają się do domu jak Podocarpus.

Pytałaś też gdzie trzymam swoje drzewka Outdoor. Ja kładę je na takich mniejszych pniaczkach dopasowanych rozmiarem do doniczki. A te do
środka - Indoor - stoją na parapecie.

Zbieraj wiedzę i ucz się na swoich błędach, jak ja których miałem mnóstwo :oops: :lol: a najlepiej idź na warsztaty.

Trzymam kciuki!!
  Odpowiedz
Dziekuję za odpowiedź. Rzecz w tym, że najbardziej podobaja mi się Bonsaje z iglaków. Myślałam, że można trzymać w środku, ale jeśli nie to trudno. Mam taką możliwość tylko zastanawiam sie teraz na czym mam je postawić, żeby to też fajnie wyglądało. Czy na skalniaku, kamieniu można?
W sumie dlaczego nie mozna stawiać na ziemi?

P.S.
Warsztaty rozważam :-)
  Odpowiedz
Bo najlepiej patrzy się na nie z wysokości wzroku. Nikt nie zabroni ich trzymać na ziemi ale jaka z nich frajda?
W ogrodzie buduje się dla nich specjalne ławeczki czy nóżki

Załączone pliki Miniatury

Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź. To ma sens :-).
Ja rozważam podniesienie terenu w ogrodzie za pomocą "pagórka" czy skalniaków dlatego chodziło mi o to czy mogą leżeć na kamieniach i "podniesionym podłożu" i bardziej obawiałam sie, że chodzi tu o kwestie temperatury, że np.: od ziemi bardziej ciągnie zimno lub są jakieś większe wachania temperatury podłoża i wtedy to zagraża roślinom w doniczkach, ale jeśli to są kwestie czysto estetyczne to już jestem spokojna.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości