• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co się dzieje?
Cześć!
Mam pewne pre-bonsai od około roku. Są to Klon palmowy i Brzoza brodawkowata.
Są to młode drzewka na których się jeszcze uczę, ale bardzo się do nich przywiązałem. Zauważyłem, że jeszcze nie wypuszczają liści, a pączki nie są napuchnięte. Zacząłem się martwić. O co może chodzić? Przemarzły? Przesuszyłem je w zimę?
Kupiłem odżywkę do bonsai Rainbow i zastosowałem się do instrukcji.
Mam nadzieje, że to pomoże.
Dodam jeszcze, że kora na klonie palmowym jest gładka, ale brzoza ma trochę pomarszczoną. Chyba nie podlewałem jej jak należy.

Może tak ma być, ale w szkółce w której byłem już jakiś czas temu były listki na tych samych gatunkach.

Może macie jakieś pomysły co mogę jeszcze zrobić? Są dla mnie bardzo ważne.

Pozdrawiam i czekam na propozycje.
  Odpowiedz
A było napisane o nawożeniu roślin bez liści? Stara sprawdzona metoda zadrapanie kory paznokciem i sprawdzenie stanu pod nią. Możesz też zabrać ją do domu na tydzień i zobaczyć co się będzie działo. U mnie buki też jeszcze nie ruszyły a widziałem w kilku miejscach że już mają liście ale ciągle w nocy mamy ok 3-4'C
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Dzięki za odpowiedź.
Dzisiaj wniosę je do domu i będę się modlił o jakieś oznaki życia Smile mam nadzieję że to pomoże.
A co do odżywki to mam ją wyciągnąć? Przeczytałem że stosuje się ją w słabej kondycji drzewka oraz po przesuszeniu, więc myślałem że to dobry pomysł Big Grin
Pod którą są zielone więc to chyba dobry sygnał.
Pozdrawiam.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości