Fajnie zapowiadający się materiał
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
Ladny pień, pracuj nad dolnymi piętrami bo na razie zbyt dużo energii przeniesione jest na wierzcholek a dół kuleje.
Pozdrawiam Tomek
Czy dolne piętra poprawie przerzedzając mocno wierzchołek?
Tak, dól zapuszczaj góre tnij.
Pozdrawiam Tomek
Ok, dzięki, a wystarczy jak będę ciął same liście bez gałązek?
I jeszcze jedno pytanie. Przesadziłem go do większej doniczki, jednak jak wyciągnąłem go z tej co na zdjęciach to pod spodem był taki gęsty dywan z korzeni, ciężki do rozczesania czy skrócenia. Ściągnąłem trochę tej gliniastej ziemi z góry i w nowej doniczce po prostu obsypałem dookoła bardziej przepuszczalną mieszanką, na dnie oczywiście keramzyt jako drenaż i trochę świeżej ziemi. Nie wiem czy z tymi korzeniami dobrze zrobiłem.
Musisz ciąć przede wszystkim gałęzie a nie same liście, poczytaj o przycinaniu, drutowaniu przesadzaniu itp.
Pozdrawiam Tomek
Teraz muszę poczekać aż wiąz złapie forme, bo żółkną i opadają mu liście.
Kannen napisał(a):... pod spodem był taki gęsty dywan z korzeni, ciężki do rozczesania czy skrócenia...
Ja takie gęste dywany z zasady odcinam całkowicie, bo gdy nawet uda się go rozczesać to i tak wypada później wszystko odciąć bo zbyt długie..
Mam pytanie. Ta ziemia to Akadama i tylko ?
I czy cały czas trzymasz go w mieszkaniu?
Akadama z lavą czerwoną, trzymam go na nieogrzewanym strychu przy południowym oknie.
Fajny
Oj gdyby mój fikus był tak zielony jak ja..
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.bonsaitables.pl">www.bonsaitables.pl</a><!-- w -->
Po tym formowaniu wyglada znacznie lepiej
Pozdrawiam Tomek
Kannen,
Witam mam wiaz drobnolistny został pod opieką na miesiac I teraz od 2 miesięcy gubi strasznie liście jak A na ziemi jestvnalot może mibpodpowies zmienić ziemię jaka kupić stoi ciągle w miejscu gdzie Od rana jest zapalony Led może to jest też problem
Światło zwykłej żarówki nie wystarczy. Musi stać jak najbliżej okna najlepiej południowego
baranek napisał(a):...
Witam mam wiaz drobnolistny został pod opieką na miesiac I teraz od 2 miesięcy gubi strasznie liście jak A na ziemi jestvnalot może mibpodpowies zmienić ziemię jaka kupić stoi ciągle w miejscu gdzie Od rana jest zapalony Led może to jest też problem
Podobno rośliny też reagują na głos swojego opiekuna i jeżeli słyszą podobny bełkot jak cytowany wyżej, żyć im się odechciewa.
Podobno rośliny też reagują na głos swojego opiekuna i jeżeli słyszą podobny bełkot jak cytowany wyżej, żyć im się odechciewa.
Na pewno nie szkodzi mu dodatkowe oświetlenie, wręcz przeciwnie.
Na pewno też ziemia jako taka nie powoduje gwałtownego opadania liści.
Temu wiązowi żyć się odechciewa raczej z powodu zbyt suchego powietrza i zbyt wysokich temperatur. To nie jest roślina do uprawy w ciepłym mieszkaniu.
Być może pomógłby mu namiot z folii. Ja przez kilka lat uprawiałem zimnolubne rośliny na parapecie, przyklejając folię taśmą do szyby powyżej roślin i z obu boków, a czwarty brzeg folii przyklejając do parapetu i tworząc trójkątny namiot oddzielający rośliny od mieszkania.
Nie wierz jednemu mojemu słowu - torturuję drzewa w imię Bonsai dopiero od 2018 roku!