11-03-2017, 07:41 PM
Witajcie, jestem nowy na forum. Chciałbym Was prosić o pomoc - mam Ficusa Microcarpa - szczepionego. Dziś gdy go podlewałem zobaczyłem 2 małe dziurki na korzeniu i rozsypane trociny...domyśliłem się, że to dzieło korników. Zacząłem dotykać korzeń i okazało się, że jest miękki.. Wykopałem drzewko i okazało się, że większość grubych korzeni jest zgniła - były mocno przesiąknięte wodą.. prawdopodobnie go zbyt obficie podlewałem w okresie jesiennym. Obciąłem ogromną ilość zgniłych korzeni i okazało się, że w środku mam mnóstwo korników. Wszystkie zainfekowane i zgniłe korzenie odciąłem i przesadziłem drzewko. Pytanie do Was jak walczyć z kornikami? Bo podejrzewam ,że mogą się znów pojawić, a mam w pokoju jeszcze 2 inne bonsai i boję się, że szkodniki mogą przejść na nie.
Ps. gdybym nie zobaczył tych małych dziurek to nawet nie wiedział bym, że z drzewkiem jest coś nie tak.. mimo że 80% korzeni było zepsutych drzewko miało się dobrze i nie zrzuciło nawet żadnego listka...
Ps. gdybym nie zobaczył tych małych dziurek to nawet nie wiedział bym, że z drzewkiem jest coś nie tak.. mimo że 80% korzeni było zepsutych drzewko miało się dobrze i nie zrzuciło nawet żadnego listka...