• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fotoftoroza różaneczników.
Witam serdecznie mam pytanie co do tej choroby grzybowej. Mam aktualnie problem z moją azalka indyjska. Brązowieją liście od końca blaszek lub poprzez plamki. Na korzeniach nie widzę żadnych zmian na zdrewniałych częściach rośliny także. Wycialem połowę liści - wszystkie których kolor mnie niepokoil. Aktualnie czekam czy pozostałe zdrowe liście będą zmieniać kolor na brąz. Pytanie brzmi po czym jeszcze mogę rozpoznać ta chorobę? Wiem że jeśli jest to schorzenie o którym pisze będę musiał pożegnać się z azalka ale wierzę że brązowe liście mogą być spowodowane brakiem lub nadmiarem wody bądź wysuszającym wiatrem ponieważ stała na dworze w dni cieplejsze wraz z fiskusem. Edit. W temacie jest błąd powinno być fyto a napisałem foto. Czytam ciągle o tej chorobie i o jej oznakach. Moja azalia ma jaśniejsze liście (niektóre tylko) ale żaden nie zwija się łódeczkowato. Ciemne plamy zaczynają się na końcach blaszek liściowych a nie od strony pędu. Jeśli ktoś kojarzy takie objawy proszę o porady co robić i czy to chorobą czy tak jak pisałem wyżej błędy w nawadnianiu lub brak jakiegoś składnika w nawozie.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości