• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wiąz drobnolistny
Witam. Potrzebuję pomocy. Posiadam wiąz drobnolistny który wydawało się był w świetnej kondycji. Po obudzeniu się wiosną zaczął wypuszczać liczne młode pędy jednak pojawiły się liście które żółkną czasem nawet w ciągu połowy dnia potrafią żółknąć całkowicie. Zdarza się, że nawet są to świeżo wypuszczone liście. Dodam tylko, że wiąz stoi na balkonie w jasnym miejscu, a wieczorami przenoszony do mieszkania na okno południowo- zachodnie bez grzejnika. Podlewany przez zamaczanie wodą deszczową, czas zależny od stanu podłoża ( ile czasu spędza na dworze, czy wieje itp) często zraszany. Nawóz włączony w marcu co 2 tyg. Czy ktoś wie co jest nie tak ? Mi podpada pod chlorozę.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Wygląda na dosyć gęsty. Sęk w tym że fundujesz mu chłodny dzień i mega ciepłą noc. Jak dla mnie nie wygląda źle może reaguje tak na nagłe zmiany warunków.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Poniżej 15 C nie wystawiam w ogóle więc rzadko na razie by ł- już wpadłem, że może przez suchsze powietrze niż na zewnątrz, ale doniczki stoją na tacy z pumeksem który zalewam wodą więc nie wiem mam nadzieje, że się uspokoi. W trakcie wykonania jest mini szklarnia na drzewka na parapet.
  Odpowiedz
Bez przesadyzmu nadmiernym rozczulaniem się nad rośliną też jesteś w stanie ją zabić.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości