• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Paulownia cesarska
Pomóżcie nie wiem co się dzieje z moimi bonsai. Czy ja je przelewam i za mało podlewam a może jakaś choroba je bierze . Mam 11 sztuk .pokazało mi się na liściach żółte plamy i liście poadaja jak szalone . Założyłem na kilka z nich woreczki żeby zwiększyć wilgotności. Jednemu zrobiłem oprysk na grzyba .
  Odpowiedz
To się fachowo nazywa jesień.
Nie wierz jednemu mojemu słowu - torturuję drzewa w imię Bonsai dopiero od 2018 roku!
  Odpowiedz
Ale powiem Ci że te liście zaczęły mi obumierać jakieś 2 msc temu to chyba za szybko na jesień . Miałem je na balkonie i teraz został przeniesiony do wnętrza domu . Drzewka są 8 miesieczne. Podlewam je też nawozami z biopola i nawet też kupiłem nawozy organiczne że specjalnego sklepu bo myślałem że mają nie dobór minerałów. A to dalej nic nie pomaga
  Odpowiedz
To są drzewa ze strefy 8 (polskie strefy 6-7 tylko warunkowo w ciepłych siedliskach), więc na zewnątrz zamarzną, a przez zimę w mieszkaniu umrą. Najlepiej przetrzymać je przez zimę w nieogrzewanym garażu.

Poszukaj raczej informacji na forach ogrodniczych. Na razie potrzebujesz informacji o uprawie sadzonek, a nie o czymkolwiek związanym z bonsai.

Ludzie piszą, że one są bardzo wrażliwe na przenawożenie, więc to może być powód wczesnego opadania liści.

Poza tym, one kompletnie nie nadają się na bonsai - ogromne liście, długie międzywęźla, całkowicie proste odcinki pnia i gałęzi. Szkoda czasu.

Nie wierz jednemu mojemu słowu - torturuję drzewa w imię Bonsai dopiero od 2018 roku!
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości