• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mech do bonsai
Witam Smile
Mam małe pytanie. Mam Carmone drobnolistną i chciałbym w ziemi zasiać mech żeby ładnie wyglądało. Widziałem u mojego znajomego ma carmone, azalie i Zelkova Piłkowaną i ma w doniczce ziemie obrośniętą mchem. Bardzo ładnie to wygląda, chciałbym również zasadzić go u siebie. Gdzie można zakupić mech lub jego nasiona będę wdzięczny za pomoc .
Pozdrawiam Big Grin
  Odpowiedz
mchy nie mają nasion, tylko zarodniki.

Cytat: Bardzo ładnie to wygląda

no ładnie to może wygląda, ale nie ułatwia pielęgnacji, wręcz ją komplikuje. Mech tworzy warstwę, która izoluje glebę z powietrzem a jego brak powoduje gnicie korzeni i rozwój grzybów. Mchy używamy "chwilowo" na czas wystawy, potem się go ściąga lub jego wzrost się optymalizuje (poprzez jego wykopywanie), aby nie pokrywał zbyt dużej powierzchni.
  Odpowiedz
Aha czyli lepiej nie dokladac mchu . Zalezy mi na drzewku a nie mam zamiaru mu zaszkodzic. Dziekuje za pomoc i pozdrawiam
  Odpowiedz
Jeżeli obecność mchu ma poprawić wygląd estetyczny rośliny, to go dołóż, ale - tak jak pisze Patryk - w granicach rozsądku. Na przykład dwie, trzy kępki nie powinny roślinie zaszkodzić, a mogą poprawić Ci humor Smile
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości