• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kornik
Witam wszystkich w Nowym Roku.

Kilka dni temu postanowiłem pownosić roślinki do szklarni na cały sezon zimowy. I tutaj niemiłe zaskoczenie: u sosen pozyskanych w tym roku zauważyłem niepokojące objawy. Część z nich miała w okolicach pnia małe otworki średnicy niecałego milimetra, a z dziurki wysypywały się kupki koloru jasny brąz. Podejrzany to wg. mnie kornik. Może ktoś wie jak skasować gada, aby moja praca nie poszła na marne.
Krzysztof Tomaszewski
  Odpowiedz
No trafiłeś na niepokojącego rywala, nie wiem czy walka z nim jest w ogóle możliwa. Jakby była to problem lasów bieszczadzkich byłby rozwiązany. Nie mam pojęcia jak z nim walczyć na takiej roślinie, warto by się skonsultować z jakimś oddziałem Instytutu Ochrony Roślin i Nasiennictwa, ale wątpię, aby cokolwiek niż spalenie rośliny doradzili. Brzmi okrutnie... ale może się okazać, że to nie kornik bo ten atakuje głównie świerki.
  Odpowiedz
jesli nie jakas chemia go potraktowac to ja bym chyba polecial palnikiem oczywiscie w miare rozsadku i sprobowal sie tak go pozbyc- nie wiem na ile byloby to skuteczne bo nie mialem jeszcze takiego problemu, ale powodzenia zycze. A i warto odizolowac chore sosenki od innych.
  Odpowiedz
Mysle ze wystarczy jakis dobry i skuteczny srodek na insekty dla roslin tylko strzykawka wlewany do otworków. Zbawy cala masa ale jesli rosliny sa tego warte to czemu nie.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Witam
Tak właśnie myślałem o jakiejś chemii. Tylko tak: jeżeli zrobię jakiś oprysk to czy będzie on skuteczny o tej porze roku? Jeżeli podleję to problemu nie ma bo ziemia w szklarni nie zamarzła tylko czy roślina pobierze środek poprzez korzenie? Ostatecznie w akcji desperacji mam plan awaryjny. Zostało mi kiedyś z konserwacji mebli takiego zajzajera właśnie do niszczenia robali, poprzez wtrysk taką specjalną igiełką do dziurki . Tylko pytanie: czy przypadkiem nie padnie i roślina i kornik. Co o tym sądzicie?Może ktoś mi polecić jakąś dobrą chemię i kiedy zastosować w w/w sprawie. I jeszcze taka refleksja: sosenki które kopałem wiosną przyjęły się, puściły nowe świece, wyglądały na zdrowe, ale nie mogłem dojść dlaczego co jakiś czas odpadał duży kawałek starej kory. Dopiero niedawno zorientowałem się o co chodzi. Roślinki postawiłem w półcieniu starych jabłoni (takich poniemieckich) i winowajcami były sikorki , króre przeszukiwały zakamarki kory w poszukiwaniu robaczków i innych muszek. Big Grin
Krzysztof Tomaszewski
  Odpowiedz
Żaden oprysk insekcydów tutaj nie pomoże, jeszcze raz podkreślam, że takowego nie ma. No ewentualnie Bolas przedstawił interesującą alternatywę, ale wątpię w jej skuteczność. Do niszczenia tego czegoś na drewnie, nie na roślinie, można stosować HYLOTOX PLUS, ale czy jest szkodliwy dla żywych roślin? Może warto by spytać producenta...
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości