Tak, widziałem takie przykłady, ale tylko u cypryśników błotnych. Wydaje mi sie jednak, że w donicy wypełnionej mieszanką akadamy nie są one potrzebne, spełniają raczej funkcję dekoracyjną.
Cypryśniki błotne żyją często na terenach podmokłych, bagiennych (np. na Florydzie), gdzie w podłożu panuje środowisko beztlenowe (jakto w bagnie), stąd w/w typ korzeni, który dostarcza, potrzebny do pewnych procesów, tlen.
Adam Cieślik
To to ja wiem, dodam więcej, że łatwo się ukorzeniają, a Indianie wykorzystywali je do budowy uli. Ale chodzi mi tylko o wartość dekoracyjną.
Rośliny to bardzo madre wytwory, przystosowuja sie jak wszystko na swiecie do warunków panujacych w srodowisku ich wystepowania. Sa korzenie o roznych funkcjach powietrzne przybyszowe podpierajace palowe ktore nie wszystkie sa dla roslin niezbędne i wystepuja tylko w sprzyjajacych do tego warunkach.
Np jesli fikus bedzie trzymany w warunkach domowych bez znanych juz nam sztuczek zadko kiedy wypusci korzen powietrzny to samo przypuszczam bedzie ze wspomnianym cyprysikiem.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk