• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Keramzyt
Używać przez cały rok czy tylko okresowo?Jakiś tydzień temu użyłem keramzytu ale po kilku dniach zauważyłem,że pod doniczką tworzy się biały osad moim zdaniem pleśń i pajączek jakiś się zadomowił :-( Usunąłem keramzyt i oczyściłem tego pajączka.Jaka mogła być tego przyczyna?Czy doniczka od spodu powinna być szkliwiona żeby nie wciągała wilgoci?Może keramzyt powinienem najpierw wygotować?Co o tym myślicie?
  Odpowiedz
Biały nalot na suchym kremazycie to raczej kurz i kamień z wody a nie pleśń. Grzyby mogą się pojawić na organicznych rzeczach np uschłych listkach które mogły opaść do kermazytu. Ja bym sie tam białym nalotem na nim nie przejmował.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Ten nalot zrobił się na spodzie doniczki a nie na keramzycie no i ten pająk trochę mnie zmartwił.A taca pod donicą może być metalowa i na niej keramzyt czy nie za bardzo?
  Odpowiedz
Dobrze, że pająk został oczyszczony bo mógłby wciągnąć właściciela bonsai za obraz lub do ciemnej piwnicy. A co by było gdyby jeszcze z doniczki wyszła glizda - strach pomyśleć horror.
Tak naprawdę to biały nalot na donicy jest wynikiem wytrącania się kamienia z wody. Wilgotny keramzyt poprawia mikroklimat wokół rośliny więc jest bardzo pożyteczny.
Włodzimierz Pietraszko
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.bonsai.pl">www.bonsai.pl</a><!-- w -->
  Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedz.Po prostu zależy mi na tym drzewku i chyba trochę spanikowałem. :oops:
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości