• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
grzyb na podłożu
witam serdecznie.
Map problem z moim drzewkiem , jest to bonsai microcarpa.
A mianowicie zauwazyłem wczoraj w podłożu jakby grzybki wyrastajace z gleby , czym to moze bys spowodowane ? zbyt czestę podlewanie??
Drzewko podlewam raz w tygodniu odstaną wodą kranową.
Poradxcie co mam zrobic wymienic podłoze, kupic jakis srodek na grzyby lub coś innego?

Drzewko wygląda normalnie , oczywiscie straciło częsc swoich liści od początku czasu zimowego ale ogólnie jest ok

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Na wiosnę powinieneś wymienić podłoże na troszkę mniej torfowe i pilnuj by na jego podłożu nie zalegały resztki roślin i inne organiczne odpady. Podlewaj przez zanurzanie ale pozwalaj przeschnąć roślinie. Cyrkulacja powietrza w takich wypadkach też jest wskazana.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
a co zrobic teraz z tym grzybem , zebrac trochce wierzcvhniej warstwy ziemi?
  Odpowiedz
Tak możesz to zrobić.
  Odpowiedz
dziękuje serdecznie za odpowiedz, ściagając wierzchnia warstwe zauwazylem drobny nalot pod ta warstwa wiec pewnie wyjdzie jeszcze nie raz
  Odpowiedz
A niektórzy z kolei, specjalnie jakieś mikoryzy sprzedają, zachwalają i zalecają obowiązkowo stosować.
Na pewno do fikusów. Ale są tacy co twierdzili że pielęgnację bonsai należy dostosować do faz księżyca.
  Odpowiedz
Witam,

chciałem założyć nowy temat, ale może podczepię się do tego Smile mianowicie mam podobną sytuację z Ficusem Ginseng - biały nalot na ziemii. Kwiat otrzymałem w prezencie i na samym początku został niestety mocno przelany (to nie ja!). Przetrzymałem go do wyschnięcia, teraz podlewam raz w tygodniu odstaną wodą, ale nalot po wczesniejszym zeskrobaniu pojawił się ponownie.

Moje pytanie: czy przesadzić Ficusa już teraz czy czekać do wiosny? nie chciałbym żeby grzyb wpłynął w tym czasie jakoś negatywnie na roślinę...

Z góry dzięki za pomoc.
  Odpowiedz
FICUS GINSENG NIE ISTNIEJE - nazwa wymyślona przez jakiegoś głupiego sprzedawcę.
Twój nalot to prawdopodobnie efekt stosowania twardej wody do podlewania. Stosuj odstaną wodę i podlewanie przez zanurzenie.
  Odpowiedz
Bolas napisał(a):FICUS GINSENG NIE ISTNIEJE - nazwa wymyślona przez jakiegoś głupiego sprzedawcę.
Twój nalot to prawdopodobnie efekt stosowania twardej wody do podlewania. Stosuj odstaną wodę i podlewanie przez zanurzenie.

dzięki za sprostowanie co do nazwy Smile

pierwsze podlanie (przelanie) było wodą prosto z kranu. teraz tylko i wyłącznie odstana, ale widzę, że ta gleba jest beznadziejna a nalot wraca po pewnym czasie.

Mam kupioną nową glebę, keramzyt, większą donicę itp. i chciałbym to drzewko przesadzić żeby było mu lepiej... pytanie czy można to zrobić teraz czy lepiej nie ryzykować i poczekać do marca/kwietnia?

Z góry dzięki!
MR
  Odpowiedz
BobDigi napisał(a):Witam,
... biały nalot na ziemii. ... na samym początku został niestety mocno przelany (to nie ja!). Przetrzymałem go do wyschnięcia, teraz podlewam raz w tygodniu odstaną wodą, ale nalot po wczesniejszym zeskrobaniu pojawił się ponownie.

Moje pytanie: czy przesadzić Ficusa już teraz czy czekać do wiosny? nie chciałbym żeby grzyb wpłynął w tym czasie jakoś negatywnie na roślinę...
Po pierwsze należy zdiagnozować ten nalot, czy to grzyb (grzybnia) czy wykwity soli.
Z opisu (że zeskrobałeś) wnioskuję, że ten nalot to raczej wykwity soli.
Takie wykwity powstają z powodu podlewania twardą wodą i powodują degradację podłoża ( to jest to samo co kamień kotłowy ale i jeszcze więcej, bo zawiera również pozostałe sole, które normalnie nie wytrącają się podczas gotowania).
Woda podsiąka ku powierzchni, tu odparowuje, a wszystkie rozpuszczone w niej sole mineralne pozostają i kumulują się.
Jedyna rada to podlewanie wodą miękką, najprościej deszczówką, ostatecznie kranówką ale dobrze przegotowaną i odstaną. Samo odstanie, bez przegotowania, praktycznie nic w sprawie jej zmiękczenia nie daje (pozbędzie się jedynie lotnych pozostałości po uzdatnianiu).
Ok o podlewaniu już wiem. Powtarzam pytanie odnośnie przesadzenia, czy jeśli roślina wyglada na zdrowa można przesadzić już czy czekać do wiosny?
Na forum jest zapis ze zazwyczaj po zakupie w sklepie takiego drzewka warto od razu przesadzić... Od razu czyli bez względu na porę roku i warunki?
  Odpowiedz
Poczekaj do wiosny. Dom to nie są warunki dobre dla większości roślin.
  Odpowiedz
dziękuję za odpowiedź.
  Odpowiedz
to ja się może podepnę pod ten wątek,
drzewko to ficus ginseng, proszę o identyfikację grzyba i poradzenie jakim środkiem go zwalczyć żeby drzewko przetrwało, z góry dziękuję za pomoc

[Obrazek: e7b5ae394027591.jpg][Obrazek: 124a21394027740.jpg]
  Odpowiedz
Szkoda że nie czytasz tematu wiedziałbyś że taki gatunek nie istnieje.
Co do samego nalotu to rzeczywiście pleśń. Pozwalaj by ziemia przeschła między podlewaniami i zdejmij szczotką lub łyżeczką wierzchnią warstwę ziemi. Nie pozwól by na wierzchu zalegała zbyt duża ilość resztek biologicznych - opadnięte liście itp.
  Odpowiedz
Dziękuję bardzo za poradę. Dzisiaj zdejmę wierzchnią warstwę ziemi. Czy dobrze rozumiem że żadna chemia nie będzie potrzebna?
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości