• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
cytryna
Witam,

Dopiero zaczynam więc proszę o wyrozumialość. Z góry zaznaczam, że pomimo przeczytanej literatury to jestem laikiem jeśli chodzi o formowanie roślin.
Zacząłem od cytrusów i na początek - cytryna.

Drzewko, o ile już można tak nazwać, ma dopiero kilka miesięcy a już puszcza kwiaty i boczne pędy. I od razu pytanie - czy pozostawić niech rośnie jak chce a dopiero zacząć przycinać na wiosnę czy też od razu nadawać kształt obcinając dolne pędy i liście? Wyczytałem gdzieś aby obciąć kwiaty gdyż niepotrzebnie roślina traci energię. Tak też zrobiłem na jednym drzewku, przyciąłem również dolne liście w połowie co zaowocowało puszczeniem dodatkowych pędów. Czy liście przycinać w połowie, całe zostawiając ogonki czy kompletnie ucinać?

Kolejne sadzonki to chili, figa, granat, oliwa, grejfrut, kumkwat, oraz rainbow eukaliptus - wszystkie z nasion; oraz ukorzeniona gałązka fikusa benjamina.

Pozdrawiam,

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
czy administrator może przesunąć temat do działu dla początkujących i usunąć post z prośbą? dziękuję
  Odpowiedz
Poszukaj jakieś bonsai z cytrusów w googlach. Zobacz czy to zobaczysz ci się podoba. O nasionach nie chce mi się już pisać bo było pisane już chyba wszytko.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Dzięki za odpowiedź.

Nie pytałem o nasiona, że dłużej, że może stracić materiał genetyczny lub wcale nie wyglądać jak powinna itp itd bo była szczepiona, że lepiej ukorzeniać. Sprawia mi radość przyglądanie się roślinie powstającej praktycznie z niczego a nie ciąć gotowca z lidla.

Dział dla początkujących, za takiego się uważam. Zamieściłem pytanie o formowanie cytryny z nadzieją na pomoc od kogoś kto jej może udzielić, kto ma doświadczenie i wiedzę a nie czekając aż dostanę linka do googli. To dzięki wyszukiwarce trafiłem tutaj.

Proszę o odpowiedź kogoś komu chce się pisać. Dzięki

MOD: Proszę o zachęcenie siebie do dostosowania się do regulaminu i wypełnienia prawidłowo profilu jeżeli chcesz być traktowany poważnie.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości