• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Młoda sosna
Witam. Dostałem niedawno taką oto młodziutką sosnę drobnokwoatową.
Moje pytanie brzmi co można poczynić z tak młodym materiałem o tej porze. Cięcie świeczek? Jest obecnie w doniczce z korą, ale na przesadzanie już chyba trochę za późno. Zresztą wolałbym to zrobić na warsztatach. Czy może dać jej spokój? Pozdrawiam

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Cięcie świeczek redukcję igieł i wybór gałęzi tak by nie wyrastało ich więcej niż 1 rozejście na piętrze.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź. Wyczytałem, że teraz jest odpowiedni termin na wyłamanie świeczek, czy to prawda?
  Odpowiedz
To prawda, tylko "termin na wyłamanie świeczek" brzmi jakbyś chciał usunąć je wszystkie Smile

Jeśli chcesz to robić, zostaw po 2 świeczki na rozgałęzienie, usuń lub skróć najsilniejsze w okolicy wierzchołkowej (czyli zostaw po 2 najsłabsze) i usuń lub skróć najsłabsze w okolicy dolnych gałęzi (czyli zostaw po 2 najsilniejsze). Możesz wyrównać długość świeczek na całym drzewie.
Nie wierz jednemu mojemu słowu - torturuję drzewa w imię Bonsai dopiero od 2018 roku!
  Odpowiedz
I to nie są dosłowne instrukcje - najsłabsza nie znaczy "mikroskopijna" i najsilniejsza nie znaczy "trzydziestocentymetrowa" :lol:
Chodzi o wyrównanie energii w całym drzewie.
Nie wierz jednemu mojemu słowu - torturuję drzewa w imię Bonsai dopiero od 2018 roku!
  Odpowiedz
Nie, no trzeba to rozłożyć Smile dzięki za pomoc
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości